Acasă » Interes general » Premiera anului – candidaturile anului 2021 la Energynomics Awards

Premiera anului – candidaturile anului 2021 la Energynomics Awards

29 noiembrie 2021
Interes general
energynomics

Continuăm să prezentăm candidaturile anului 2021 la premiile Energynomics, cu secțiunea Premiera anului, o categorie susținută de ING Bank România. Au fost înscrise șapte proiecte. Numai unul dintre ele va fi recompensat în cadrul Galei din 16 decembrie, dar fiecare companie și toți oamenii implicați în aceste proiecte merită respectul nostru și o promovare cât mai largă. Mulțumim tuturor companiilor și personalităților care s-au implicat în acest efort de conturare a imaginii industriei energetice românești în 2021 prin reușitele sale!

a

Axpo – Primul virtual PPA pe regenerabile din România

Axpo și CEZ România au încheiat un acord de tip PPA pentru 7,5 ani pentru preluarea a peste 4 TWh din producția de energie electrică a parcului eolian Fântânele-Cogealac al CEZ, parte a portofoliului deținut de Macquarie Asset Management. Perioada acordului și volumul de energie tranzacționat situează acest acord printre cele mai mari tranzacții de pe piața de energie din anul 2021.

Axpo va acoperi aproximativ 50% din capacitatea totală instalată a CEZ de 600 MW din cele trei parcuri eoliene deținute și administrate de un fond de infrastructură pe termen lung al Macquarie Asset Management. Unitățile sunt situate în Dobrogea, lângă Marea Neagră.

 

CEZ Vânzare – Primul videoclip filmat pe o turbină eoliană

Videoclipul melodiei ‘Cântă cu mine’ a fost filmat în Parcul Eolian CEZ cu 100% energie verde. „Ne-am propus ca alături de trupa Vama să informăm tânăra generație cu privire la consumul moderat de energie, din surse 100% regenerabile. Mai mult, credem că o astfel de acțiune atrage atenția asupra unui comportament atent cu mediul înconjurător”, au explicat reprezentanții companiei.

Specialiștii parcului eolian au asigurat logistica necesară echipei de producție audio-video astfel încât întregul proces de înregistrare să decurgă în siguranță. Inițiativa Grupului CEZ în România face parte dintr-un proiect amplu de promovare și susținere a energiei verzi, CEZ Green Challenge. Proiectul a fost inițiat odată cu parteneriatul dintre CEZ și festivalul Neversea, când parcul eolian CEZ a găzduit, în 2019, primul DJ din lume care a mixat pe o turbină eoliană. Link VIDEO!

 

Economie la Energie – Primul comparator comercial de energie pentru consumatori casnici

Platforma ‘Economie la Energie’ a fost lansată în 15 august 2021, ajutând până acum peste 80.000 de consumatori casnici să ia o decizie de schimbare a furnizorului de energie electrică. Pipeline-ul de dezvoltare implică introducerea serviciului de switching și pentru gaze naturale începând cu 21 noiembrie 2021.

Cu o creștere de 50% a traficului de la o lună la alta, dezvoltatorii lucrează constant la îmbunătățirea experienței on-site și off-site a consumatorilor care apelează la serviciile oferite gratuit.

 

European Energy – O nouă intrare pe piața din România

Compania European Energy își propune dezvoltarea unui portofoliu de 500-1.000 MW în România, începând din 2022. European Energy dezvoltă, finanțează, construiește și operează parcuri eoliene și solare, precum și centrale PtX la scară mare.

Cu sediul în Copenhaga, Danemarca, compania are un istoric solid ca operator de energie regenerabilă în peste 17 țări din Europa, Brazilia, SUA și Australia. În 2021, European Energy va depăși un volum total de capacități instalate de energie regenerabilă de 2 GW, dezvoltate sau achiziționate din 2004.

European Energy are o experiență de peste 5 ani în realizarea de PPA (utilități, corporații) și are astăzi o echipă dedicată de specialiști PPA. Toate instalațiile energetice din care European Energy se așteaptă să se retragă în 2021 au acorduri de preluare pe termen lung.

 

ProCredit Bank instalează stații de încărcare pentru mașini electrice

Ca parte a strategiei sale de grup, ProCredit Bank România își propune prin acțiuni concrete să reducă impactul asupra mediului prin instalarea unei rețele gratuite de stații de încărcare pentru mașini electrice.

ProCredit Bank alături de clienții săi și furnizori de astfel de servicii va instala până la sfârșitul lunii iunie 2022 15 noi stații de încărcare cu acces gratuit pentru publicul din România.

În prezent, există în sucursala ProCredit Bank din Constanța 2 stații de încărcare, urmând ca până la sfârșitul anului 2021, alte 2 stații de încărcare să fie date în folosință în parcarea Shopping City Timișoara (proiect desfășurat alături de EV Connect). Restul de 13 stații vor fi instalate până la sfârșitul lunii iunie 2022, în principalele localități din țară, unde există sucursale/clienți ProCredit Bank, respectiv în București, Ilfov, Iași, Constanța, Timișoara, Călărași.

 

Tomis Team – Brevet de invenție pentru eficiența parcurilor eoliene

La începutul lunii octombrie 2021, Biroul Statelor Unite pentru Brevete și Mărci a acordat companiei Tomis Team brevetul de invenție pentru o soluție tehnică care permite îmbunătățirea performanței turbinelor eoliene. Certificarea este cu atât mai valoroasă cu cât metoda CEZ permite îmbunătățirea performanței turbinelor eoliene prin captarea fluxului de vânt maxim posibil și prevede 25% mai puține erori de măsurare decât celelalte metode de măsurare folosite în prezent în sectorul eolian național și internațional.

Brevetul de invenție este primul rezultat internațional obținut de o echipă formată din 2 specialiști români care și-au cultivat cunoștințele în interiorul know-hub-ului pe care CEZ l-a construit în sectorul eolian.

Aplicarea metodei CEZ reduce pierderile de energie cauzate de dezalinierea față de vânt a turbinelor eoliene, în medie cu până la 4 %, dacă luăm în considerare o dezaliniere de ±12° față de vânt. Soluția tehnică a fost trimisă și către Oficiul European de Brevete în vederea certificării, cererea CEZ fiind în prezent în stadiul de analiză.

 

VOLT EVSE Distribution – O nouă intrare pe piața de servicii pentru parcuri și sisteme fotovoltaice

2020 a reprezentat startul noii linii de business din cadrul VOLT EVSE Distribution: furnizarea de servicii complete de implementare parcuri și sisteme fotovoltaice. În mai puțin de un an compania VOLT a atras 36 de proiecte fotovoltaice însumând 7,6 MWp, cu livrare în 2021 și 2022, și a semnat parteneriate cu companii premium din industrie (Axitec, Krannich Solar, K2), proiectele VOLT beneficiind de unele dintre cele mai performante tehnologii de pe piață.

Compania folosește o tehnologie ultraperformantă care o reduce durata de implementare a unui sistem (structura K2 Dome 6) și amplifică eficiența sistemului (panouri fotovoltaice de 540 Wp).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *