Acasă » Interes general » PNRR: Termoficare Oradea va produce hidrogen cu fonduri europene

PNRR: Termoficare Oradea va produce hidrogen cu fonduri europene

4 ianuarie 2024
Interes general
energynomics

Termoficare Oradea va fi unul dintre cei 19 potențiali beneficiari care vor primi finanțări prin PNRR pentru producția de hidrogen, potrivit listei afișate de Ministerul Energiei. Oradea se pregătește de mai multă vreme pentru obținerea energiei din hidrogen. Consilierii locali au aprobat încă din august 2022 indicatorii tehnico-economici pentru proiectul „Instalație de producere și stocare hidrogen pentru producerea energiei electrice și termice la CET Oradea”, conform Transilvania Business.

Prin acest proiect, Termoficare Oradea SA a depus o cerere de finanțare nerambursabilă în cadrul PNRR – Pilonul I. Tranziția verde – Componenta C6 – Energie; Măsura de investiții – Investiția I.2, pentru proiectul „Instalație de producere și stocare hidrogen pentru producerea energiei electrice și termice la CET Oradea”.

Astfel se oferă oportunitatea prin care Termoficare Oradea își poate realiza scopul de a tinde către independență energetică și de a contribui la scăderea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Valoarea totală de implementare a proiectului este de 134,68 milioane de lei (fără TVA), din care valoarea estimată a finanțării nerambursabile este de 92,6 milioane de leii, iar valoarea estimată a contribuției beneficiarului – de 42,08 milioane de lei (fără TVA). Cheltuielile neeligibile sunt estimate la 1,95 milioane de lei.

„Proiectul se află la stadiul de documentație tehnică, studiu de fezabilitate și fost depusă o cerere de finanțare pentru obținerea de fonduri nerambursabile pentru a-l putea realiza. Așteptăm rezultatul evaluării pentru a putea trece în următoarea etapă, cea de proiectare și execuție. Noi sperăm că în următoarea lună, maxim două luni, să aflăm rezultatul. Proiectul intră în evaluare pe mai multe zone: tehnic, financiar, administrativ. Sunt mai multe etape, la fiecare etapă se anunță cine merge mai departe. Așteptăm cu interes evaluarea lui și să vedem dacă ne calificăm până la final pentru obținerea finanțării”, a declarat Daniel Țigan, consilier în cadrul Direcției Management Proiecte cu Finanțare Internațională (DMPFI) din Primăria Oradea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *