Acasă » Interes general » Dezvoltare profesională » Ciolacu: Investiții record și o creștere economică de 3,4%

Ciolacu: Investiții record și o creștere economică de 3,4%

Bogdan Tudorache

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat cifre-record în cadrul ședinței de guvern de joi, în pofida discursului care face apel la cumpătare. Una din cifre prevede o creștere de 3,4% în 2024, în timp ce majoritatea analiștilor prevăd o creștgere de doar 2%, plus sau minus câteva procente.

”Chiar dacă avem în față un an electoral deosebit de important, mi-aş dori să nu promitem nimic din ceea ce nu putem să îndeplinim”, a spus Ciolacu.

El spune că valoarea investițiilor a depășit anul trecut suma deficitului public.

”Per total, volumul investițiilor publice a crescut cu 33%, iar acest lucru s-a văzut în crearea a peste 75.000 de noi locuri de muncă. Absorbția banilor europeni a fost, de fapt, motorul economiei românești.

Pentru prima dată am reușit să atingem un nivel record de absorbție de peste 93%, pe exercițiul financiar 2014-2020. În total, anul trecut am încasat peste 13,7 miliarde de euro de la Comisia Europeană, cu tot cu sumele din PNRR. Am lucrat anul trecut cu Banca Națională a României pentru a aduce inflația la o singură cifră și am reușit acest lucru, pentru a proteja puterea de cumpărare a oamenilor. Prin măsurile luate, inflația a scăzut de la un maximum de 16,8% în noiembrie 2022 la 6,7% în prezent, iar în 2024, estimările Băncii Naționale a României arată o inflație de sub 5%”, a menționat Ciolacu.

Politica pro-ciclică de majorare a taxelor este, însă, una inflaționistă, iar dacă inflația a scăzut, nu a fost meritul politicilor fiscale, ci factorilor exogeni (petrolul) și efectului de bază.

”Vom finaliza toate reformele la care ne-am angajat și vom continua să îndeplinim jaloanele din PNRR. Acest lucru ne va permite să avem o creștere economică de 3,4%, a doua cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană. Vom face acest lucru, pentru că anul acesta va fi anul investițiilor. Am alocat în buget o sumă-record, de 120 de miliarde de lei pentru investiții, adică peste 7% din PIB. Anul acesta, investițiile vor contribui cu jumătate la creșterea economică.

Altfel, în 2024 ne vom concentra pe măsurile pentru creșterea producției interne. Avem două domenii strategice, construcțiile și agricultura, în care vom investi masiv. Mă bucur că în Programul Invest Alim avem deja proiecte de 1 miliard de euro și sper ca același lucru să se întâmple și cu Construct Invest.

În final, vreau să vă mai spun atât: România a făcut un mare pas înainte în ceea ce privește Schengen. După 13 ani în care nu s-a întâmplat absolut nimic, am reușit în sfârșit, cu o echipă bine coordonată și bine sudată, să avem o decizie politică privind ridicarea granițelor aeriene și maritime și posibilitatea emiterii de vize Schengen. Pentru prima dată, avem un proces ireversibil. Vom continua să lucrăm atât la nivel politic, cât și tehnic, prin intermediul ministerelor de resort, pentru ca anul acesta să încheiem definitiv acest proces”, a mai spus Ciolacu.

 

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *