Acasă » Electricitate » PNRR – Ghidul pentru investiții în cogenerarea de înaltă eficiență pentru termoficarea urbană

PNRR – Ghidul pentru investiții în cogenerarea de înaltă eficiență pentru termoficarea urbană

17 februarie 2022
Cogenerare
energynomics

România pune la dispoziție 390 de milioane de euro pentru producerea de energie electrică și termică în cogenerare de înaltă eficiență în termoficarea urbană. Ministerul Energiei a decis că acest tip de ajutor nu poate fi alocat prin procedura de ofertare concurențială și invocă rezultatele procedurii de consultare publică derulată de Ministerul Energiei în anul 2020, din care “a reieșit faptul că numărul proiectelor transmise, suficient de mature, este limitat și insuficient pentru a asigura o concurență efectivă, respectiv bugetul alocat în temeiul prezentei scheme de ajutor acoperă oferta potențială”. Ministerul Energiei a lansat în dezbatere publică un set de documente, între care Ghidul de Finanțare, descrierea schemei de sprijin, alte formulare și modele de declarații.

Proiectul trebuie să vizeze acțiuni pentru construirea/ modernizarea de unități de producție a energiei electrice și termice în cogenerare de înaltă eficiență, prin folosirea gazului natural, pregătite pentru amestec cu gazele regenerabile / cu emisii reduse, inclusiv hidrogen verde, oferind centralelor posibilitatea să atingă pe durata de viață economică, pragul de maximum 250g CO2 eq/kWh. Ajutorul maxim care se poate acorda pentru un proiect de investiții, per întreprindere, nu poate depăși 50 de milioane de euro.

Perioada de implementare a proiectului nu poate depăși 30 iunie 2026, iar Ministerul Energiei se așteaptă ca prin acest program să primească finanțare 6 proiecte, însumând aproximativ 300 de MW putere instalată în cogenerare. Potențialii beneficiari sunt întreprinderile care produc energie electrică și termică în cogenerare în termoficarea urbană: întreprinderi mari, mijlocii sau mici, precum și unități administrativ-teritoriale, dar nu și asocieri / parteneriate formate dintre aceștia.

Costurile eligibile includ instalații noi de cogenerare de înaltă eficiență, pe gaz, în sectorul încălzirii centralizate și costurile de investiții pentru modernizarea instalațiilor pe gaz, dar exclusiv cele pregătite pentru preluarea hidrogenului. (Vezi metodologia de calcul a costurilor de investiții eligibile!) Schema se aplică numai ajutoarelor de stat care au efect stimulativ, ceea ce restrânge proiectele admisibile la cele care nu au demarat încă lucrări. Dovada unui efect de stimulare presupune ș identificarea scenariului factual și a scenariului contrafactual probabil, în absența ajutorului.

Pentru o centrală nouă, ajutorul acoperă integral costurile investiției. Pentru modernizarea unei unități existente, costurile eligibile sunt calculate ca diferență dintre costul investiției și costul cu “realizarea unui cazan pe cărbune, ca instalație nouă”. Nu se vor califica instalațiile care nu au acces la rețeaua de gaze.

Documentele vor rămâne în consultare publică 10 zile, iar ministru Energiei Virgil Popescu a precizat că mai mute apeluri de proiecte vor fi lansate la sfârșitul lunii martie. „Am încredere că acești bani vor fi accesați și vom avea proiecte finalizate începând cu anul 2024”, a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *