Acasă » Petrol și Gaze » Platts: Gazoductul Ungheni-Chișinău nu va fi o alternativă la gazul rusesc

Platts: Gazoductul Ungheni-Chișinău nu va fi o alternativă la gazul rusesc

31 august 2020
Import-Export
Energynomics

Potrivit unei analize S&P Global Platts, noul gazoduct Ungheni-Chișinău va întări poziția de negociere a Republicii Moldova în raport cu gigantul rus Gazprom și nu va reprezenta o alternativă la gazul furnizat de Rusia, conform Profit.ro.

Prin gazoduct va fi transportat, dacă va fi nevoie, gazul necesar echilibrării consumului moldovenilor din partea de vest a Nistrului.

Analiza Platts confirmă că marile câștigătoare ale construcției gazoductului cu o capacitate, pe hârtie deocamdată doar, de 1,5 miliarde mc/an “achitat” de statul român, sunt autoritățile de la Chișinău. Potrivit datelor Transgaz și ENTSOG, de la 1 august capacitatea de transport prin punctul Ungheni în direcția Republicii Moldova s-a majorat de la 43 milioane mc/an la aproximativ 550 de milioane mc/an, o treime din capacitatea totală anunțată de autorități.

“Rămâne de văzut dacă va curge vreodată gaz la un volum apropiat de capacitatea gazoductului. El însă oferă Republicii Moldova o alternativă fizică la gazul rusesc, ceea ce este un atu pe care Chișinăul îl va folosi în negocierile de preț viitoare cu Gazprom”, remarcă Platts, citând analiști din domeniu.

Autor: Energynomics

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *