Acasă » Electricitate » Frank Hajdinjak: Consumatorului final îi este foarte greu să înțeleagă liberalizarea pieței de energie

Frank Hajdinjak: Consumatorului final îi este foarte greu să înțeleagă liberalizarea pieței de energie

31 august 2020
Electricitate
Energynomics

Liberalizarea totală pentru clienții casnici va aduce creșteri în facturile finale pentu consumatorii finali pe piața energiei electrice, întrucât în prezent energia alocată pentru piața reglementată este semnificativ mai ieftină decât pe piața liberă, susține Frank Hajdinjak.

”Mă aștept la creșterea prețurilor pentru clienții casnici, în noul an”, spune el, într-un interviu acordat financialintelligence.ro.

”Ceea ce putem vedea, atât la companii, cât și la autorități este că au încercat să informeze publicul. ANRE are multe informații pe site. Marile companii au oferit informații. A existat o încercare de a informa clienții despre liberalizare. Dar, mulți clienți nu sunt interesați, iar asta nu se întâmplă doar în România, ci în întreaga lume. Pentru consumatorul final, este foarte greu să înțeleagă liberalizarea pieței de energie. Gazul și energia nu sunt produse sexy, ca un telefon sau o mașină. Oamenii vor să aibă un serviciu pe care se pot baza. În toate țările, există un grup de clienți interesați în a primi cele mai bune servicii la cele mai bune prețuri, dar multora chiar nu le pasă. Să nu uităm că diferența pe factura finală nu este enormă pentru clienți”, a mai spus Hajdinjak.

”La gaze, am avut o supraofertă, ceea ce a adus o scădere a prețurilor pe piață. M-aș aștepta ca prețurile să revină la niveluri normale, dar va dura puțin. Asta înseamnă că vom vedea probabil mici creșteri în prețuri, atât pentru consumatorii casnici, cât și industriali”.

Autor: Energynomics

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *