Acasă » Interes general » Pîrvulescu, Enevo: Nu avem nevoie de strategie nouă, ci să urmărim trendurile și resursele europene

Pîrvulescu, Enevo: Nu avem nevoie de strategie nouă, ci să urmărim trendurile și resursele europene

5 iulie 2022
Interes general
Bogdan Tudorache

Investitorii și antreprenorii din România suferă de o lipsă de coordonare și nu există nevoia de o nouă strategie nouă, ”ci doar să urmărim trendurile și resursele și să ne coordonăm mai bine”, a spus Cristian Pîrvulescu, CEO Enevo Group, în cadrul Energy Strategy Summit 2022, un eveniment organizat de Energynomics.

”Se discută despre o lipsă de organizare și de faptul că avem nevoie de o strategie, șamd. Eu cred că trăim un moment unic – nu cred că mai avem nevoie de nici o strategie. Strategia este făcută și ar trebui să stăm doar în trenduri. Dacă ne uităm la strategiile europene, eu nu cred că ar trebui să mai fim originali mai deloc, ci pur și simplu să ne uităm acolo la trenduri și la resurse. Nu sunt foarte multe trenduri – UE ne spune așa: două deziderate majore pentru care sunt pregătite miliardele de euro pentru următorii ani: accelerarea tranziției energetice și diversificarea resurselor de energie”, a spus el.

”Diversificarea resurselor de energie presupune 300 de miliarde de euro împărțite între: PV și wind, 86 miliarde euro – astea vor fi investițiile pentru următorii 5-6 ani; eficiență energetică – 56 de miliarde, renewable hidrogen – 27 de miliarde, power grid & storage – 39 de miliarde, biometan – 37 de miliarde. Aceasta este strategia pe care noi, ca EPC contractor, ingineri, finanțatori și consultanți ar trebui să o urmărim”, a afirmat el.

Totodată, accelerarea tranziției energetice nu presupune strategii complicate.

”Avem experiența valului de acum 10 ani, lucrurile sunt foarte simple…La accelerare avem câteva puncte foarte clare: în primul rând simplificarea permitting-ului (ATR), iar la nivel de UE se vorbește despre acele go-to areas, astfel încât să simplificăm puțin haosul și să construim acele zone în care avem potențial regenerabil și avem posibilitatea de a ne conecta la rețea, maparea acestor zone și reglementări speciale care să faciliteze fast-forward permitting (obținerea autorizațiilor rapid), facilitarea PPA-urilor – lucru foarte clar de care vorbim de 10 ani – nu este o cerere din România, este un instrument folosit în project financing din anii 1970 – apoi, e nevoie de suficiente resurse umane și skills și, în final, îmbunătățirea coordonării. Ăsta e singurul lucru pe care noi, împreună, trebuie să-l facem: să îmbunătățim coordonarea acestor proiecte pentru a evita canibalizarea și haosul. Haosul strică lucrurile și din perspectiva investitorilor, și din cea a antreprenorilor”, a adăugat el.

Energy Strategy Summit 2022 a fost organizat de Energynomics cu sprijinul partenerilor săi: ABB, BCR, CE Oltenia, Chimcomplex, Eaton, Electrica Furnizare, Electroalfa, EnergoBit, Enevo Group, European Energy, Eximbank, EY, Franklin Templeton, Horváth, ING, Hidroelectrica, Marsh, MET Energy România, Nuclearelectrica, BCR Pensii, Photomate, Powertis, Renomia Gallagher, Schneider Electric, Transelectrica, Volt, wpd.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *