Acasă » Electricitate » Marius Dan, FP: O listare locală a Hidroelectrica ar diminua semnificativ pachetul scos la vânzare

Marius Dan, FP: O listare locală a Hidroelectrica ar diminua semnificativ pachetul scos la vânzare

5 iulie 2022
Electricitate
Bogdan Tudorache

Listarea Hidroelectrica va fi cea mai importantă pentru piața de capital din România, Fondul Proprietatea (FP) urmărind să obțină pe pachetul deținut, de 20% din companie, un preț de referință de minimum 2,3 miliarde de euro, a afirmat Marius Dan, Deputy CEO, Corporate Strategy Franklin Templeton Bucharest, în cadrul Energy Strategy Summit 2022, un eveniment organizat de Energynomics. În cazul în care nu se va aproba listarea duală, FP va trebui să-și diminueze pachetul scos la vânzare, a susținut el.

”Rămânem un factor de presiune în companiile de stat, pentru continuarea bunei guvernanțe corporative, pentru că acest lucru este important pentru sectorul energetic, pentru securitatea energiei din România”, a spus Marius Dan.

FP este un fond închis cu active de 3,5 miliarde de euro, listat dual la Bursa de Valori București și London Stock Exchange. ”Deținem 20% din Hidroelectrica, ceea ce reprezintă 70% din activul net al FP – de departe fiind cel mai important activ din portofoliu. Deținem participații la OMV Petrom, Aeroporturi București, Engie, Enel, Portul Constanța, Salrom și alte companii. Listarea Hidroelectrica este în prim-plan, este cel mai important eveniment pentru FP, pentru statul român, pentru piața de capital…noi am avut deschiderea de a vinde întreg pachetul nostru de acțiuni, adică 20%, avem aprobarea acționarilor obținută în luna martie, am selectat deja equity advisor-ul, și, deasemenea, Hidroelectrica are de doi ani deja selectați un consultant financiar și avocații pentru tranzacție. În perioada următoare vom selecta consorțiul de bănci ce va executa listarea. Este de departe cea mai mare tranzacție de pe piața de capital din România”, a adăugat el.

”Pe pachetul de acțiuni pe care noi îl deținem estimăm să obținem o evaluare minimă de peste 2,3 miliarde de euro, iar un astfel de IPO, de listare la acest nivel, este mare, ca valoare și pentru piețele din Londra sau New York. Dorința noastră este să listăm dual Hidroelectrica, atât la BVB, cât și pe o bursă internațională – cel mai probabil Bursa din Londra, unde avem deja listate companii din sectorul energetic, precum OMV Petrom, Romgaz, Electrica și FP – dar, în acest moment avem aprobarea acționarilor pentru o listare doar la BVB și urmează ca băncile ce vor fi selectate să facă o recomandare pentru structura ideală a acestei tranzacții. Din punctul nostru de vedere și din discuțiile pe care le-am avut cu 20 de bănci internaționale, acestea, când au auzit de o listare doar la BVB, au devenit destul de timide, nu au vrut să promită absolut nimic, dar consensul a fost că pentru a avea o listare de succes, la o evaluare care să ne satisfacă pe noi, să satisfacă acționarii FP, și care să fie în interesul statului român, care deține 80% din Hidroelectrica, trebuie să existe o listare duală”, a adăugat Marius Dan.

FP intenționează să scoată pe piață un pachet minim de 15%, în urma condițiilor trasate în PNRR.

”Dacă nu vom avea o listare la Londra, cel mai probabil va trebui să diminuăm pachetul pe care îl vom scoate la vânzare, pentru că este foarte greu de crezut să atragem o cerere de peste 7 miliarde de USD pentru acest IPO – și mă refer la această cifră pentru că oferta trebuie acoperită prin cerere de două-trei ori mai mare decât valoarea pachetului vândut”, a mai spus el.

Energy Strategy Summit 2022 a fost organizat de Energynomics cu sprijinul partenerilor săi: ABB, BCR, CE Oltenia, Chimcomplex, Eaton, Electrica Furnizare, Electroalfa, EnergoBit, Enevo Group, European Energy, Eximbank, EY, Franklin Templeton, Horváth, ING, Hidroelectrica, Marsh, MET Energy România, Nuclearelectrica, BCR Pensii, Photomate, Powertis, Renomia Gallagher, Schneider Electric, Transelectrica, Volt, wpd.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *