Acasă » Regenerabile » Piața de energie verde românească este în plină expansiune

Piața de energie verde românească este în plină expansiune

23 octombrie 2023
Eolian
energynomics

Piața de energie regenerabilă din România este în plină expansiune, cu o activitate intensă în ceea ce privește tranzacțiile de proiecte fotovoltaice și eoliene, și este pregătită pentru introducerea contractelor pentru diferență (CfD).

„Încă există o cvasi-efervescență în zona investițiilor aflate la stadiul de proiect. Piața este pregătită să implementeze schema de CfD”, a declarat Liviu Gavrilă, vicepreședintele RWEA, în cadrul conferinței ”Mai multe regenerabile pentru România”, organizate de Energynomics.

Cu toate acestea, lipsa unor scheme de sprijin poate face dificilă instalarea de noi capacități de producere a energiei. În cazul proiectelor eoliene, care sunt în general de mari dimensiuni, costurile de finanțare sunt semnificative, plecând de la zeci de milioane de euro, și necesită o abordare strategică pe termen mediu și lung. Amortizarea unei astfel de investiții se realizează de obicei după o perioadă de peste 10 ani. Investitorii pot fi reticenți și din cauza incertitudinilor privind modificările fiscale și a procesului de avizare.

România are potențialul de a deveni un exportator de energie verde, având în vedere abundența de proiecte, dacă reușește să le și concretizeze. Printre avantajele României se numără diversitatea mixtului energetic. În timp ce tendința europeană este de a promova proiectele nucleare și de energie regenerabilă, România dispune și de hidrocentrale.

„Suntem într-un moment crucial în care sperăm că vom utiliza gazul pentru tranziție, dar viitorul pentru următorii 20-40 de ani înseamnă energie nucleară, energie regenerabilă și hidroenergie. Pentru a atinge obiectivele asumate, avem nevoie de 11 GW de energie solară, jumătate pentru consum propriu și jumătate la scară mare, și aproximativ 11 GW de energie eoliană”, a spus Gavrilă.

Cu toate acestea, nu este probabilă instalarea de turbine eoliene offshore în Marea Neagră înainte de 2030.

O provocare suplimentară constă în faptul că în următorii 5-7 ani toate parcurile eoliene existente vor ajunge la sfârșitul duratei de funcționare din cauza vechimii și vor necesita fie retragerea din exploatare, fie modernizarea.

De asemenea, multe proiecte eoliene, inclusiv cele existente, iau în considerare implementarea panourilor fotovoltaice și chiar a sistemelor de stocare a energiei. Cu toate acestea, fără finanțare corespunzătoare, introducerea componentei de stocare poate fi problematică din punct de vedere al rentabilității.

Conferința ”Mai multe regenerabile pentru România” a fost organizată de Energynomics, cu sprijinul partenerilor săi, între care Alive Capital, Astrasun, BCR, EnergoBit, Elektra Renewable Support, Eximprod, Ensys Renewable Solution, ING Bank, LAPP Romania, Metacon, Noark, Photomate, REI Grup, TAW Energy, Volt, Wiren.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *