Acasă » Regenerabile » BCR anticipează o creștere a proiectelor corporate PPA pentru energie verde

BCR anticipează o creștere a proiectelor corporate PPA pentru energie verde

23 octombrie 2023
Regenerabile
energynomics

BCR anticipează o creștere a cererii de finanțare pentru proiectele PPA de producere a energiei din surse regenerabile din partea corporațiilor care caută să își limiteze emisiile poluante. La nivelul întregii piețe, cererea este „foarte mare”.

„Ne așteptăm să existe cerere de corporate PPA în perioada următoare din partea corporațiilor, așa cum și noi ne dorim o decarbonare a operațiunilor noastre și investigăm această zonă”, a declarat Corina Ghimbovschi, Head of Project Finance & Financial Analysis la BCR, în cadrul conferinței ”Mai multe regenerabile pentru România”, organizate de Energynomics.

BCR are pe masă finanțări masive care vin din PNIESC, de cel puțin 7 miliarde de euro, care vizează instalarea a minimum 7 GW de energie verde până în 2030. Acestor proiecte li se adaugă și cei 3 GW de wind offshore în Marea Neagră, care mai adaugă la necesarul investițional alte 10 miliarde de euro.

Potrivit lui Ghimbovschi, pentru a fi bancabile, proiectele de energie verde trebuie să beneficieze de un cadru de reglementare stabil și de predictibilitatea veniturilor, atât în cazul proiectelor încheiate pe baza contractelor pentru diferență, cât și pentru PPA-uri.

„În zona de PPA putem acorda o perioadă de finanțare de 15 ani, care poate fi cu până la trei ani mai mare decât contractul în sine. Am analizat pipeline-uri foarte mari și credem că CfD-ul ar aduce un avantaj substanțial pentru că PPA-ul este într-o etapă incipientă. Am învățat multe din primul val de regenerabile și avem pe ce să construim mai departe”, a spus Ghimbovschi.

Conferința ”Mai multe regenerabile pentru România” a fost organizată de Energynomics, cu sprijinul partenerilor săi, între care Alive Capital, Astrasun, BCR, EnergoBit, Elektra Renewable Support, Eximprod, Ensys Renewable Solution, ING Bank, LAPP Romania, Metacon, Noark, Photomate, REI Grup, TAW Energy, Volt, Wiren.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *