Acasă » Petrol și Gaze » Petrolul scade spre 65 dolari pe fondul redresării producţiei de şist a SUA

Petrolul scade spre 65 dolari pe fondul redresării producţiei de şist a SUA

12 mai 2015
Petrol și Gaze
Bogdan Tudorache

Petrolul a alunecat spre 65 dolari pe baril, luni, pe fondul recuperării producţiei de şist a SUA, după ce creşterea preţurilor din ultima perioadă a pus din nou problema supraproducţiei la nivel global. Acţiunile recente ale Chinei în sprijinul creşterii economice au compensat o parte din pierderi şi au ridicat speranţele privind posibilitatea celui mai mare consumator de energie din lume de a absorbi parte din depozite, conform Reuters.

Contractele Brent brut pentru luna iunie au pierdut 30 de cenți până la 65,09 dolari pe baril până la 12:25 GMT (08:25 EDT), după căderea de 1,6% de săptămâna trecută. Petrolul brut uşor a câştigat 15 cenţi pentru contractele din iunie din SUA, la 59,54 dolari pe baril, după ce a crescut timp de opt săptămâni, cea mai mare perioadă de creştere de la începutul anului 2013.

Analiștii vorbesc de o deconectare în creștere între piața futures, care a câștigat mai mult de 40% de la nivelul scăzut din ianuarie, și o creștere a stocurilor fizice.

„Piața a luat-o destul de bine înainte, deşi perspectivele de ansamblu sunt încă pesimiste”, a declarat analistul Commerzbank, Eugen Weinberg. În semn că piața răspunde la recentele creșteri de preț, exploratorii din SUA au deschis platforme din bazinul Permian pentru prima dată în acest an, după săptămâni de stagnare a producţiei.

În general, numărul de platforme petroliere active a scăzut pentru a 22-a săptămână la rând, dar rata de declin a încetinit în ultimele săptămâni. Analiştii Morgan Stanley au declarat că livrările în creștere în piața reală, semnele creşterii activităţii din SUA şi potențialul majărării producţiei OPEC pun în balanţă perspectivele globale.

„Suntem îngrijoraţi tot mai mult de fundamentele petrolului brut în a doua jumătate anului 2015 și 2016”, a declarat banca într-un mesaj către clienţi.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *