Acasă » Interes general » Patria Bank şi-a dublat profitul net anul trecut, la 20 mil. lei

Patria Bank şi-a dublat profitul net anul trecut, la 20 mil. lei

1 martie 2023
Interes general
energynomics

Patria Bank a realizat anul trecut un profit net de 20,24 milioane lei, în creştere cu 114%, de la 9,46 milioane lei în anul 2021. Venitul net bancar s-a majorat cu peste 18%, la 194,3 milioane lei.

Nivelul clienților activi a înregistrat o uşoară scădere de 2% in 2022, cauzată de segmentul Microintreprinderi, la 12.526 clienți.

”Rezultatele financiare pentru anul 2022 prezintă un profit net de 20,2 milioane lei, în creştere cu 10,8 milioane lei, respectiv +114%, comparativ cu anul precedent. Patria Bank a continuat procesul de consolidare a profitabilității, proces ce survine din dezvoltarea veniturilor operaționale corelată cu o evoluție prudentă a costului riscului. Îmbunătățirea profitabilității într-un mediu macroeconomic volatil şi incert denotă o evoluție sustenabilă precum şi adaptabilitatea băncii la condițiile actuale de piață”, arată raportul băncii, conform News.ro.

Banca anunță că a acordat credite noi în valoare de 968 milioane lei, ceea ce a condus la o creştere a portofoliului de credite performante cu 11% şi a activelor totale cu 9% comparativ cu anul 2021.

Vânzările de credite noi au avut o tendință ascendentă, în special pe segmentul creditelor ipotecare, acestea reprezentând aproximativ 75% din total vânzări credite noi în T4 2022.

Nivelul creditelor in sold acordate companiilor a înregistrat o evoluție pozitivă față de decembrie 2021, respectiv o creştere cu 6,5%. Un pilon important în creşterea anuală de 6,5% l-a avut segmentul IMM datorită focus-ului în zona Mid Market în domenii precum imobiliare, energie verde, producție, transport şi comerț, acesta înregistrând o creştere de 25%. Segmentul Microintreprinderi a avut o creştere anuală de 4%, menținându-se concentrarea pe acordarea de credite EASI, cu garanție FEI (Fondul European de Investiții).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *