Acasă » Electricitate » Spătaru: Pentru România, producerea de baterii este un obiectiv către tranziția la o energie curată

Spătaru: Pentru România, producerea de baterii este un obiectiv către tranziția la o energie curată

2 martie 2023
Electricitate
energynomics

Ministrul Economiei, Florin Spătaru, afirmă că Europa trebuie să se aplece asupra dezvoltării unui ecosistem al bateriilor pentru potențarea lanțului valoric şi respectarea principiilor economiei circulare. ”Pentru România, producerea de baterii este un obiectiv către tranziția la o energie curată”, arată el, conform News.ro.

”Nivelul ridicat de dependență a Uniunii Europene (UE) de importuri ar putea expune industria la costuri şi riscuri ridicate în lanțul de aprovizionare, iar extinderea pieței de vehicule electrice va creşte considerabil cererea pentru materiile prime în următorul deceniu. UE trebuie să-şi utilizeze pe deplin politica comercială pentru a asigura o ofertă durabilă şi sigură în vederea trecerii la o economie circulară prin recuperare, reutilizare şi reciclare”, a declarat ministrul Economiei, Florin Spătaru, în cadrul celei de a VII-a Reuniunii la nivel înalt a Alianței europene pentru baterii care se desfăşoară la Bruxelles, conform unui comunicat de presă transmis de minister.

Vicepreşedintele Comisiei Europene Maroš Šefčovič şi comisarul european pentru Piață Internă, Thierry Breton, au găzduit, miercuri, reuniunea la nivel înalt cu statele membre, cu scopul de a discuta următoarele etape decisive pentru promovarea mobilității curate şi pentru depăşirea dependenței de energie şi materii prime de la nivelul UE.

În acest sens, au fost elaborate o serie de documente strategice care ajută statele membre, regiunile şi industria europeană să elaboreze proiecte inovatoare şi competitive pentru producția de baterii în UE.

”Pentru România, producerea de baterii este un obiectiv către tranziția la o energie curată. Acest aspect va stimula crearea de locuri de muncă şi creştere economică, va impulsiona cercetarea şi inovarea la nivelul industriei româneşti. Ministerul Economiei are ca prioritate accelerarea integrării României în lanțul valoric al bateriilor la nivel european. Ţara noastră participă activ la realizarea cadrului optim de dezvoltare pentru electromobilitate, parte a obiectivelor Green Deal”, a adăugat ministrul Florin Spătaru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *