Acasă » Regenerabile » Parlamentarii europeni susțin ținta de 35% pentru regenerabile în 2030

Parlamentarii europeni susțin ținta de 35% pentru regenerabile în 2030

18 ianuarie 2018
Biomasă
energynomics

Parlamentarii europeni au aprobat, miercuri, proiectele unor măsuri prin care se va reforma piața energiei electrice și care vor reduce consumul de energie prin stabilirea unor ținte mai ambițioase, astfel fiind puse bazele unor viitoare negocieri dificile cu statele membre UE mai reticente. În conformitate cu planul susținut de Parlamentul European, energia regenerabilă ar reprezenta cel puțin 35% din consumul global de energie al UE până în 2030. Luna trecută, guvernele naționale ale UE au convenit un obiectiv de 27%, dezamăgitor pentru militanții pentru mediu, care consideră că este prea puțin pentru combaterea schimbărilor climatice.

Grupul de lobby-ul al WindEurope a salutat votul de miercuri, spunând că diferența dintre 27 și 35% ar putea însemna cu 92 miliarde de euro mai multe investiții viitoare în acest sector, potrivit Reuters.

Proiectul de lege prevede, de asemenea, interzicerea utilizării uleiului de palmier, un import major din Asia de Sud-Est, în carburanți, din 2021, fapt ce a atras un răspuns furios din partea guvernului malaezian.

Parlamentul European, Comisia Europeană executivă și guvernele naționale ale UE trebuie să negocieze împreună legislația finală.

Proiectele de măsuri urmăresc să ajute Uniunea Europeană să își îndeplinească obiectivul general de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu cel puțin 40% până în 2030, în conformitate cu Acordul de la Paris pentru a limita încălzirea globală la cel mult 2 grade.

De la decizia președintelui american Donald Trump de a ieși din acordul privind clima de la Paris anul trecut, UE a căutat să rămână pe același curs. Dar se confruntă cu provocări în ceea ce privește implementarea obiectivelor sale în materie de schimbări climatice, în timp ce reconciliază disparitățile economice dintre Europa de Vest și Europa de Est, unde o mare parte a industriei se bazează în continuare pe cărbune.

Eficiența energetică

Parlamentarii UE au convenit, de asemenea, miercuri, un obiectiv obligatoriu privind eficiența energetică globală de 35% după 2021, în comparație cu un obiectiv neobligatoriu de 30% propus de statele membre, anul trecut.

Obiectivul presupune promovarea unei mai bune izolații și a utilizării a energiei în clădiri, a bunurilor de consum mai eficiente și a dispozitivelor inteligente în locuințe.

În afară de orice beneficii pentru mediu, Comisia spune că un obiectiv de 30% va crea 400.000 de locuri de muncă, va crește producția economică a UE cu 70 de miliarde de euro și va reduce dependența continentului de importurile de gaze cu 12%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *