Acasă » Regenerabile » Parapet: În România încep să apară primele proiecte agri-voltaice

Parapet: În România încep să apară primele proiecte agri-voltaice

3 iulie 2023
Agrovoltaic
energynomics

Compania Parapet.ro a instalat în Germania mai multe proiecte fotovoltaice care permit utilizarea terenului pe care îl ocupă și pentru activități agricole sau zootehnice, iar această tendință începe să fie observată și în România, a declarat Ciprian Bodiu, Head Of Sale la Parapet.ro, în cadrul evenimentului “Eficiență energetică pentru tranziție energetică” organizat la Oradea de Energynomics împreună cu Fondul Român pentru Eficiența Energiei – FREE și Direcția pentru Eficiență Energetică din cadrul Ministerului Energiei.

„Avem câteva proiecte agri-voltaice implementate în Germania, dar astfel de proiecte există și în România”, a spus Bodiu.

Proiectele fotovoltaice care combină producerea energiei regenerabile cu activitățile agricole sunt de mai multe tipuri, în funcție de specificul terenului pe care sunt amplasate și de caracteristicile activităților agricole locale.

Spre exemplu, astfel de instalații pot avea montate panouri solare bifaciale la o înălțime cuprinsă între 90 de centimetri și doi metri față de sol, tocmai pentru a permite pășunatul.

În alte amplasamente panourile solare sunt montate la distanța mai mari unele față de altele pentru a permite accesul diverselor utilaje agricole.

”Din cauza costurilor mari, investițiile în aceste zone sunt făcute de marii fermieri inclusiv în funcție de caracteristicile mașinilor lor agricole. Sunt și alte modalități ușor mai ieftine, în funcție de rolul terenului agricol (pășune sau agricultură). Evoluția tehnologică este atât de mare încât nu cred că putem avea neapărat o gândire procesual organică să vedem ce de aduce ziua de mâine din acest punct de vedere”, a mai spus Bodiu.

Conferința de la Oradea a fost a doua dintr-o serie de 5 programate de platforma de comunicare Energynomics, Fondul Român pentru Eficiența Energiei – FREE și Direcția pentru Eficiență Energetică din cadrul Ministerului Energiei. Proiectul este finanțat prin Granturile Norvegiene 2014-2021.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *