Acasă » Regenerabile » Biomasă » Până în 2015, vom avea capacităţi noi de energie regenerabilă de 2.500 de MW

Până în 2015, vom avea capacităţi noi de energie regenerabilă de 2.500 de MW

19 iunie 2014
Biomasă
energynomics

Din datele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) reiese că, în perioada 2014-2015, vor fi puse în funcțiune capacități de producere a energiei regenerabile de circa 2.500 de MW, a declarat Emil Calotă, vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

“În 2014-2015, pe baza dosarelor de autorizare de înființare depuse la ANRE, vor mai intra în funcțiune noi capacități energetice de circa 2.500 de MW de energie regenerabilă. Dintre acestea, pe biomasă sunt proiecte de doar 48 de MW, reprezentând cel mai timid sector”, a spus Calotă, citat de Agerpres.

Proiectele de producere a energiei din surse regenerabile au ajuns la o capacitate totală de 4.711 MW, la finele lunii aprilie, potrivit datelor Transelectrica.

Astfel, în sistem, existau proiecte eoliene cu o putere de 2.879 de MW, parcuri fotovoltaice cu o capacitate totală de 1.174 de MW, microhidrocentrale de 559 de MW și proiecte pe bază de biomasă cu o putere cumulată de 99 de MW.

La finele lunii februarie erau instalate capacități de producție a energiei regenerabile de 4.582 de MW.

Producătorii de energie regenerabilă primesc subvenții sub forma certificatelor verzi, pe care le plătesc toți consumatorii, inclusiv cei casnici, și care sunt reliefate separat în factura lunară la electricitate.

Consumatorii de energie electrică din România au plătit anul trecut subvenții de 375 de milioane de euro în contul certificatelor verzi pe care le primesc producătorii de energie regenerabilă, a mai spus Calotă, anterior, tot în cadrul evenimentului.

“Bugetul schemei de certificate verzi anul trecut a fost 375 de milioane de euro, față de 300 de milioane de euro în 2012 și 100 de milioane de euro în 2011”, a precizat oficialul ANRE.

El a mai spus că biomasa și biogazul sunt cele mai importante resurse pe care le poate valorifica România.

Preţul energiei electrice va scădea din iulie

Preţul reglementat al energiei electrice va scădea din iulie 2014, după ce, timp de şase luni, componenta de certificate verzi a fost plătită de două ori de consumatorii finali, a spus Calotă.

Întrebat dacă va fi o ieftinire semnificativă, el a precizat că o decizie finală privind procentul de reducere va fi luată în şedinţa Comitetului de Reglementare din perioada următoare.

“Autoritatea face o evaluare şi o regularizare de două ori pe an. Din nefericire, anul 2012 a fost unul special, precum bine ştiţi, când Autoritatea s-a reorganizat. Eu nu caut scuze şi nu scuz. Este, până la urmă, o greşeală – în primul rând una de comunicare şi mai ales în urmărirea mai atentă a operatorilor de distribuţie şi furnizare în relaţia cu consumatorul final”, a adăugat oficialul ANRE.

sursa: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *