Acasă » Regenerabile » Oradea demarează licitațiile pentru parcurile și sistemele fotovoltaice urbane proprii

Oradea demarează licitațiile pentru parcurile și sistemele fotovoltaice urbane proprii

8 august 2023
Regenerabile
energynomics

Șase oferte au fost depuse recent pentru parcul fotovoltaic de pe strada Matei Corvin și pentru sistemele fotovoltaice pentru clădirile publice din Oradea, scrie Transilvania Business. Astfel, s-a depus o ofertă pentru Lotul 1 și cinci oferte pentru Lotul 2.

Momentan, acestea sunt în etapa de evaluare a documentelor de calificare, după care va urma etapa de evaluare a ofertelor tehnice, a ofertelor financiare și etapa de evaluare a documentelor de susținere a informațiilor din DUAE (Document unic de achiziție european).

Pentru Lotul 1 – ”Parc fotovoltaic pe strada Matei Corvin, destinat comercializării de energie electrică” au depus oferte: Global Technical Systems, având ca terț susținator SC Alpin Sun și pe Rel Mont și ca subcontractant pe SC Igna Construct.

Parcul fotovoltaic Matei Corvin va avea 15.168 de panouri și va produce energie verde care va putea fi comercializată. Proiectul este o premieră în România, întrucât doar două autorități publice locale, respectiv Oradea și Brașov, au avut o astfel de inițiativă.

Astfel, se dorește instalarea unei centrale electrice fotovoltaice pe o suprafață de teren aflată în proprietatea municipiului Oradea, amplasată între străzile Matei Corvin și Santăului, în jurul haldei pentru depozitarea deșeurilor municipale. Centrala va fi racordată la Sistemul Energetic Național, contribuind astfel la creșterea producției de electricitate provenită din surse regenerabile și la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Centrala electrică fotovoltaică prevede montarea a 15.168 de panouri fotovoltaice monofaciale, având fiecare o putere instalată unitară de minimum 670 Wp, respectiv echipamentele electrice aferente – 48 de invertoare de 175 kW și 5 posturi de transformare ridicătoare de 1.850 kVA. În fiecare post pot fi conectate câte 10 invertoare în paralel. Panourile fotovoltaice vor fi amplasate pe structuri metalice de susținere speciale.

Pentru Lotul 2 – ”Sistem fotovoltaic pentru clădiri publice” au depus oferte:

Ensys Renewable Solution – ofertant unic;

Global Technical Systems având ca terț susținator SC Alpin Sun și pe Rel Mont, având ca subcontractant pe SC Igna Construct; Servelect SRL – ofertant unic;

Asocierea formată din Visual Fan (lider de asociere) și Waldevar Energy (asociat), având ca terț susținător pe JTS Instal Construct;

Asocierea formată din Telecomponenti Romania și TQM Services.

Cele șase clădiri publice care fac obiectul Lotului 2 – „Sistem fotovoltaic pentru clădiri publice” sunt: Piața Rogerius – Centru de afaceri cu produse agroalimentare, Arena Antonio Alexe, Colegiul Economic Partenie Cosma, Liceul Sportiv Bihorul, Cantina de Ajutor Social și Sala Polivalentă.

Implementarea proiectului va aduce beneficii, precum reducerea consumului de energie electrică din surse convenționale, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră (CO2) precum și scăderea cheltuielilor de operare prin scăderea costurilor cu energia electrică la nivelul instituțiilor publice din Municipiul Oradea.

Finanțarea proiectelor se realizează prin fonduri europene, acestea fiind implementate prin Direcția Management Proiecte cu Finanțare Internațională.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *