Acasă » Petrol și Gaze » OPEC şi Rusia vor să reducă producția de petrol

OPEC şi Rusia vor să reducă producția de petrol

6 octombrie 2022
Petrol și Gaze
energynomics

Organizația Ţărilor Exportatoare de Petrol şi alți 10 producători, printre care şi Rusia, vor decide probabil miercuri, la Viena, o reducere a producției de petrol, într-un context complex în care se combină scăderea prețurilor, îndoielile privind evoluția cererii, problemele de producție şi sancțiunile asupra petrolului rusesc, relatează agenția EFE.

După mai bine de doi ani de reuniuni virtuale, determinate de pandemie, cele 23 de țări ale alianței OPEC+ au miercuri prima reuniune ministerială în format fizic, ceea ce arată determinarea de a transmite piețelor un semnal clar de forță.

Deşi miniştrii care au ajuns marți la Viena nu au vrut să anticipeze ce se va întâmpla, analiştii şi mass-media specializate estimează că reducerea producției va avea un sprijin amplu, conform Agerpres.

Mai puțin clar este cât de mare va fi, speculațiile mergând de la 500.000 la 2 milioane barili pe zi, o cifră ce ar reprezenta 2% din furnizarea globală actuală.

Discuțiile privind reducerea producției vin într-un moment în care prețurile petrolului au scăzut cu 25% față de cele din iunie.

În plus, persistă îndoielile legate de evoluția cererii, în special în China, unul dintre cei mai mari consumatori de petrol, care impune restricții şi izolare în unele oraşe din cauza reapariției focarelor de Covid 19.

Totodată, incertitudinea continuă să marcheze previziunile privind creşterea economiei mondiale, şi, ca atare, a consumului de petrol.

De asemenea, există probleme şi pe cealaltă parte a lanțului, respectiv la furnizare. OPEC+ nu poate să îndeplinească actualele cote de producție şi din cele 23 de țări ale grupului doar Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite au capacitatea de a creşte mai mult producția.

Johannes Rauball, de la agenția de analiză energetică Kpler, a estimat, în declarațiile pentru EFE, că OPEC+ a produs în septembrie cu 4,1 milioane de barili mai puțin față de obiectivul stabilit pentru această lună.

În acest context, o serie de analişti cred că decizia G7, care grupează țările cele mai bogate, de a impune un plafon la prețul petrolului rusesc, şi planurile Uniunii Europene de a face acelaşi lucru, au avut un efect de consolidare a alianței între OPEC şi Rusia.

Producătorii văd acest plafon drept un precedent periculos al țărilor consumatoare de a încerca să controleze prețurile.

De fapt, printre deciziile care se vor lua miercuri ar putea fi inclusă şi cea ce prelungire dincolo de finele anului a alianței între OPEC şi cei zece producători, care s-a creat în 2016.

În paralel, Statele Unite continuă să facă presiuni asupra aliaților săi din Orientul Mijlociu, membri ai OPEC, precum Arabia Saudită şi Kuweit, să nu reducă producția, o strategie care a început în iulie, când preşedintele Joe Biden a vizitat Riad, mai scrie EFE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *