Acasă » Petrol și Gaze » OMV Petrom estimează o creștere a cererii de gaze, vede barilul la 75-80 de dolari

OMV Petrom estimează o creștere a cererii de gaze, vede barilul la 75-80 de dolari

30 iulie 2023
Petrol și Gaze
Bogdan Tudorache

Cererea de energie electrică va scădea în lunile următoare, însă în cazul gazelor naturale OMV Petrom estimează o creştere a cererii şi a prețului, în funcție de severitatea iernii 2023-24, a declarat, vineri, în cadrul conferinței de prezentare a rezultatelor financiare, Franck Neel, membru al Directoratului OMV Petrom responsabil pentru activitatea de Gaze şi Energie.

„Dacă ne uităm la cerere şi ofertă, cele care reglementează prețul pieței, noi ne aşteptăm să ajungem la o scădere a cererii de energie electrică, în lunile următoare, deşi cererea a crescut datorită folosirii aerului condiționat, iar acest lucru va avea un impact asupra prețurilor. Când zicem că în următoarele luni aşteptăm totuşi la o creştere a cererii, poate va fi şi o creştere a prețului la gaze. Sigur, depinde de cât de rece va fi la iarnă. Dacă ne uităm la tranzacțiile de pe piață astăzi, pentru că sunt deja tranzacții care se fac în pregătirea iernii şi a anului următor, prețul este undeva între 49 şi 52 pe Megawatt/oră, deci destul de ridicat. Este o tendință pe care o consemnăm pe piață din tranzacțiile care au loc, cum spuneam, în pregătirea iernii şi a următorului an calendaristic 2024”, a menționat Neel, citat de Agerpres.

Totodată, prețul țițeiului Brent s-ar putea situa, în acest an, între 75 şi 80 dolari pe baril, a adăugat directorul financiar al OMV Petrom, Alina Popa.

„Ne aşteptăm ca volatilitatea să persiste pe piețele de energie pe măsură ce prețurile mărfurilor vor reacționa la semnalele cererii. În 2023, ne aşteptăm ca prețul țițeiului Brent să se situeze între 75 şi 80 dolari pe baril, iar marja noastră de rafinare este estimată să se situeze la peste 10 dolari pe baril. Estimăm că rata de utilizare a rafinăriei va fi în jur de 80%, în 2023”, a spus Alina Popa.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *