Director Executiv al rețelei Future Energy Leaders (FEL) România și Technical Project Manager în cadrul Nano Energies România, Olivian Savin a fost selectat în prestigiosul program Global FEL-100 al World Energy Council, și, în paralel, desemnat Young Energy Ambassador 2025 de către Comisia Europeană.
Selecția în rețeaua FEL-100, formată din 100 de tineri profesioniști din întreaga lume, confirmă atât parcursul profesional al lui Olivian Savin, cât și contribuția tot mai consistentă a tinerilor români la transformările din sectorul energetic internațional. Din peste 200 de candidați din 54 de țări, doar 25 au fost adăugați anul acesta în rețea, aceștia urmând să colaboreze pe parcursul unui mandat de trei ani pentru identificarea și promovarea unor soluții inovatoare la provocările energetice globale, în linie cu viziunea World Energy Council de „umanizare a energiei”.
Totodată, Comisia Europeană a anunțat selecția lui Savin în calitate de Young Energy Ambassador, într-un program care vizează formarea unei noi generații de comunicatori și promotori ai tranziției către energie curată. Din peste 1.300 de aplicații din Europa, doar 30 de tineri au fost selectați pentru a contribui, timp de un an, la inițiative de informare publică, acțiuni locale și procese consultative privind politicile energetice. Olivian Savin este singurul reprezentant al României în această rețea, ceea ce conferă un plus de vizibilitate competențelor tehnice și de leadership dezvoltate în contextul românesc.
„Sunt onorat să fac parte din aceste două rețele internaționale de leadership și să contribui la discuțiile și proiectele care vor modela viitorul sistemelor energetice”, a declarat Savin. „Este o oportunitate de a învăța, colabora și influența schimbarea alături de oameni pasionați din întreaga lume”.
Parcursul său profesional este relevant pentru înțelegerea unei generații care vine cu experiență internațională și un angajament clar pentru sustenabilitate. Olivian Savin este doctor inginer în energie, șef de promoție al Facultății de Energetică din cadrul Universității Politehnica din București, cu specializare în hidroenergetică. A urmat un master internațional în Franța, la Grenoble INP, și a realizat o teză de doctorat industrială în cadrul EDF – una dintre cele mai mari companii energetice la nivel mondial. După încheierea studiilor superioare în trei limbi de circulație internațională, s-a întors în România și este activ în zona de reglementare și agregare independentă, un domeniu emergent în contextul piețelor energetice descentralizate.
În prezent, coordonează activitatea tehnică a Nano Energies România, una dintre primele companii licențiate în domeniul agregării independente. De asemenea, în 2025 a preluat conducerea FEL România în calitate de Director Executiv, unde gestionează strategia organizației și coordonează o echipă de peste 35 de tineri profesioniști din companiile energetice majore active în România.