Acasă » Interes general » Ofertele pentru studiul Tarnița, neconforme; Burduja: Proiectul trebuie să meargă înainte

Ofertele pentru studiul Tarnița, neconforme; Burduja: Proiectul trebuie să meargă înainte

7 ianuarie 2024
Electricitate
energynomics

Proiectul Tarnița-Lăpuşteşti trebuie să meargă înainte şi va merge înainte în cel mai rapid ritm posibil, pentru că este cea mai importantă investiție care vizează echilibrarea sistemului energetic național, afirmă ministrul Energiei, Sebastian Burduja, după ce vineri ministerul a anunțat că nu s-au depus oferte demne de luat în calcul pentru realizarea studiului de fezabilitate.

„Orice proiect major întâmpină şi provocări. Am constatat un interes semnificativ din partea marilor companii de profil, însă – din păcate – acesta nu s-a materializat prin oferte conforme, la acest moment. Au fost primite, totodată, peste 70 de solicitări de clarificări, care au vizat atât posibila prelungire a termenului de depunere, cât şi clauzele contractuale. O parte au fost deja acceptate. Am dispus reluarea de urgență a procedurii de achiziție a documentației tehnico-economice, luând în calcul toate clarificările primite în prima etapă. Suntem încrezători ca reluarea procedurii se va face la începutul săptămânii viitoare, cu o documentație de atribuire îmbunătățită, care va ține cont de solicitările mediului privat. Asta va creşte şansele derulării cu succes a procedurii, care va avea un termen inițial de 30 de zile. Proiectul Tarnița-Lăpuşteşti trebuie să meargă înainte şi va merge înainte, în cel mai rapid ritm posibil. Este cea mai importantă investiție pentru echilibrarea sistemului energetic național, iar oportunitatea realizării lui este confirmată de experți reputabili din sectorul energetic. Încurajăm toți posibilii competitori să se implice în procedura de ofertare şi să depună oferte complete şi conforme, în termenele prevăzute de lege”, a spus Burduja.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Energiei, în luna octombrie 2023, SAPE S.A. a lansat procedura de achiziție a Serviciilor de elaborare a Studiului de Fezabilitate şi Documentație tehnico-economică aferente obiectivului de investiții Centrala hidroelectrică cu acumulare prin pompaj (CHEAP) Tarnița – Lăpuşteşti.

Ulterior, la solicitarea potențialilor ofertanți, în vederea pregătirii documentației conform legislației în vigoare, termenul a fost prelungit cu o perioadă de 23 zile până la data de 27 decembrie 2023, ora 15:00. La această procedură s-au înscris 15 ofertanți, inclusiv unele dintre cele mai mari companii de profil din lume.

În data de 27 decembrie 2023, portalul de achiziții publice a afişat mesajul „Această procedură a fost anulată automat, deoarece la data limită de depunere a ofertelor niciunul din ofertanții înscrişi nu a criptat oferta financiară/sau nu a răspuns la toți factorii de evaluare electronici, după caz”. Astfel, procedura a fost anulată.

Ministerul de resort explică situația prin faptul că a contat şi perioada de depunere, luna decembrie fiind un interval cu o capacitate limitată de implicare a companiilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *