Acasă » Electricitate » O legislație clară va asigura profituri pentru companiile energetice și beneficii pentru clienții acestora

O legislație clară va asigura profituri pentru companiile energetice și beneficii pentru clienții acestora

2 aprilie 2023
Distribuţie
energynomics

Proiectul Carmen, care vizează dezvoltarea unei rețele inteligente prin modernizarea și digitalizarea rețelelor de transport și distribuție, va marca o revoluție în sectorul energetic.

„Va fi o revoluție pentru sectorul energetic în rețeaua de distribuție din România. Nu avem de ales, aceasta este calea de urmat și trebuie să contribuim cu toții. Avem nevoie doar de o legislație stabilă și predictibilă, pentru că în acest fel vom avea nu doar profituri, ci și beneficii pentru clienții noștri”, a declarat Livia Stan, director Afaceri Publice și Fonduri Europene la E.ON România, la conferința „Spring Cocktail 2023”, organizată de Energynomics.

Proiectul, condus de operatorul român de distribuție de energie electrică și gaze Delgaz Grid și operatorul de transport Transelectrica în parteneriat cu OTS ungar MAVIR, este considerat unul dintre „proiectele de interes comun” ale Comisiei Europene.

Proiectul CARMEN este evaluat la aproximativ 120 de milioane de euro pentru perioada 2023-2026. Stan a spus că E.ON va încerca să obțină 250 de milioane de euro în fonduri europene în următorii cinci ani pentru proiectele sale.

Compania, care anul trecut a investit peste 650 de milioane de lei în rețele, „deși tarifele au fost înghețate”, urmează să majoreze această sumă la 900 de milioane de lei în 2023.

„Cred că 2023 va fi un an al investițiilor; aceasta este cu siguranță ținta noastră la E.ON. Suntem pe cale să investim peste 900 de milioane de lei în rețele acest an”, a spus ea.

Ultimii doi ani au fost o provocare pentru companie, care a trebuit să susțină din fonduri proprii și din împrumuturile de la bănci schema creată de guvern pentru a reduce presiunea pusă de creșterea prețurilor la energie asupra consumatorilor. Pentru compania germană, 2023 este un an de „refacere a încrederii”, după un 2022 dificil.

„Am avut costuri uriașe și am fost la limită vreo două luni, dar la sfârșitul anului trecut am avut o discuție foarte constructivă cu guvernul și am găsit soluțiile potrivite. Acum, pe măsură ce piața se stabilizează, suntem într-o situație ceva mai bună”, a conchis Stan.

Conferința „Spring Cocktail 2023” a fost organizată de Energynomics. cu sprijinul partenerilor noștri, între care Electrica Furnizare, Enery, E.ON, Huawei, Photomate, Renomia-Gallagher și Alexandrion Group.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *