Acasă » Regenerabile » Numărul ridicat de proiecte fotovoltaice neconforme periclitează investițiile în întreg sectorul

Numărul ridicat de proiecte fotovoltaice neconforme periclitează investițiile în întreg sectorul

19 iunie 2023
Regenerabile
energynomics

Una dintre cele mai mari greșeli ale beneficiarilor de centrale fotovoltaice este că se raportează în primul rând la preț și la termenul de implementare și abia apoi la calitatea lucrărilor. Numărul ridicat de proiecte neconforme poate periclita investițiile în sector.

”Dacă cererea este formată în așa fel încât calitatea este pe ultimul loc atunci și oferta se va mula după acest tip de cerere și tocmai din acest motiv vedem în acest al doilea val de energie regenerabilă că foarte multe companii s-au reprofilat în firme de tip EPC sau instalatori de sisteme fotovoltaice poate din domenii care nu aveau niciun fel de legătură cu industria energetică. Aceste companii gonesc să prindă cât mai mute proiecte și din păcate pun foarte puțin accent pe calitate. Dacă vrem să avem cât mai multă energie regenerabilă în România trebuie să livrăm proiecte de calitate, altfel vom vedea o încetinirea a investițiilor”, a declarat Adrian Săcuiu, Managing Partner la Volt, în cadrul celei de-a noua ediții a Energy Strategy Summit, organizate de Energynomics.

Acest fenomen se întâmplă și pentru că firmele care instalează centralele fotovoltaice sunt concentrate foarte mult pe partea comercială și mai puțin pe partea tehnică, lucru care se observă și din calitatea lucrărilor realizate, dar și din lipsa de educație a consumatorului final, care de multe ori nu știe cum ar trebui să evalueze o astfel de investiție.

Totuși, un lucru îmbucurător este faptul că în acest an prin programul Casa Verde, Agenția Fondului de Mediu solicită firmelor o garanție de 200.000 pentru situația în care proiectele pe care le livrează nu sunt conforme cu ofertele. Beneficiarii de astfel de proiecte ar trebui să înțeleagă că o instalație fotovoltaică este o investiție care trebuie să funcționeze și să aibă un randament bun pentru o perioadă de cel puțin 25 de ani.

Energy Strategy Summit 2023 a fost organizat de Energynomics cu sprijinul ABB, ASTRASUN Solar, BCR, CEZ Romania, Eaton Electric, Electrica Furnizare, Electro Service RB, Elektra Renewable Support, EnergoBit, Enevo Group, E.ON, Finder, Huawei, MET România Energy, OMV Petrom, OX2 România, Phoenix Contact, Photomate, ProCredit Bank, REI Grup, Renomia Gallagher, Romgaz, Schneider Electric, Signify, Transelectrica, Taw Energy, Volt, WIKA, Wiren, Alexandrion Group, Aqua Carpatica, Klarmedia și Mobexpert.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *