Acasă » Electricitate » Nuclear » Nuclearelectrica va plăti 4 milioane euro pentru acţiunile Enel şi ArcelorMittal la EnergoNuclear

Nuclearelectrica va plăti 4 milioane euro pentru acţiunile Enel şi ArcelorMittal la EnergoNuclear

27 decembrie 2013
Electricitate
Bogdan Tudorache

Nuclearelectrica trebuie să plătească 18 milioane de lei (4 milioane euro) pentru acţiunile deţinute de Enel şi ArcelorMittal la EnergoNuclear, firma mixtă înfiinţată pentru construcţia reactoarelor 3 şi 4 ale centralei de la Cernavodă.

Enel şi ArcelorMittal au decis să părăsească proiectul, a căui valoare este de peste 6 miliarde de euro, astfel că statul, prin Nuclearelectrica, va rămâne unicul acţionar implicat în proiect.

Nuclearelectrica are obligaţia să cumpere acţiunile celor două companii în EnergoNuclear în termen de 30 zile de la primirea notificărilor, la un preţ egal cu 80% din valoarea nominală a acţiunilor.

EnergoNuclear are un capital social de 146,15 milioane de lei, divizat în 37,1 milioane de acţiuni, controlat în proporţie de 84,65% de Nuclearelectrica. Valoarea unei acţiuni este de 3,938 de lei.

Enel deţine 3,39 milioane de acţiuni la EnergoNuclear, echivalentul a 9,15% din titluri. Valoarea titlurilor este de 13,37 milioane de lei, astfel că Enel va încasa de la Nuclearelectrica 10,7 milioane de lei.

ArcelorMittal are 2,3 milioane de acţiuni EnergoNuclear, în valoare de 9 milioane de lei, reprezentând 6,2% din total. Prin vânzarea acţiunilor către Nuclearelectrica, ArcelorMittal va încasa 7,2 milioane de lei.

Nuclearelectrica este controlată de stat, prin Departamentul pentru Energie, şi este operatorul singurei centrale nuclearelectrice din România.

Enel: Cooptarea unui acţionar majoritar la Cernavodă este incompatibilă cu evaluarea noastră iniţială

Grupul italian Enel s-a retras din proiectul de 6 miliarde de euro pentru construirea reactoarelor nucleare 3 şi 4 de la Cernavodă după ce mai multe companii au ieşit din proiect, iar Guvernul a anunţat că va permite cooptarea unui acţionar majoritar.

Retragerea are loc din cauza intenţiei Guvernului a atrage în investiție o companie chineză de construcție care să controleze proiectul, ceea ce e este „incompatibil” cu evaluările inițiale.

„Enel s-a alăturat proiectului Cernavodă 3 și 4 în 2007, ca parte a unui grup de companii de utilități interesate să investească în acest proiect. Între timp, cele mai multe dintre companiile de energie s-au retras din proiect, astfel că structura inițială de acționariat s-a schimbat semnificativ. În plus, anunțul recent al Guvernului de a permite intrarea în proiect a unei companii de construcție, ca acționar majoritar, a avut un impact important asupra structurii de proprietate a consorțiului, devenind incompatibilă cu evaluarile noastre inițiale”, potrivit unui comunicat al grupului italian.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *