Acasă » Interes general » Rusia oferă Ucrainei 15 miliarde dolari pentru finanțarea datoriilor, inclusiv pentru plata gazelor

Rusia oferă Ucrainei 15 miliarde dolari pentru finanțarea datoriilor, inclusiv pentru plata gazelor

27 decembrie 2013
Interes general
Bogdan Tudorache

Rusia a subscris integral o emisiune de obligaţiuni de 3 miliarde de dolari derulată de guvernul Ucrainei, reprezentând o primă tranşă din linia de finanţare de 15 miliarde de dolari promisă de Moscova Kievului, a anunţat ministrul rus al Finanţelor, Anton Siluanov.

Guvernul ucrainean are de plătit anul viitor datorii externe de aproximativ 8 miliarde de dolari, fără a include sumele plătite în schimbul gazelor importate din Rusia. Valoarea gazelor pe care Ucraina va trebui să o plătească Rusiei rămâne deocamdată necunoscută, întrucât Rusia a redus recent prețul gazelor.

În acest an, Ucraina a plătit aproximativ 1 miliard de dolari pe lună în contul importurilor de gaze.

Linia de finanţare acordată de Rusia va ajuta Ucraina să evite afundarea într-o criză economică şi va menţine totodată Kievul în sfera de influenţă a Moscovei.

„Operaţiunea a fost finalizată vineri”, a afirmat luni Siluanov, citat de Reuters, preluată de New York Times.

Oficialul a adăugat că anul viitor va fi plătită o nouă tranşă din programul de susținere a Ucrainei.

Pe lângă finanţarea de 15 miliarde de dolari, care va fi acordată integral prin emisiuni de eurobonduri derulate de guvernul de la Kiev, Rusia a redus de asemenea preţul gazului importat de Ucraina.

Obligaţiunile emise vineri de Ucraina au maturitatea la doi ani, un cupon de 5% şi nu sunt tranzacţionabile.

Kievul are nevoie de bani pentru a-şi finanţa deficitul de cont curent, rezervele băncii centrale fiind aproape epuizate de intervenţiile pe piaţa valutară şi de eforturile de a plăti datoria externă.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *