Acasă » Electricitate » Nuclear » Nuclearelectrica şi NuScale Power au semnat acordul pentru SMR; tehnologia răspunde cerințelor de mediu – Romatom

Nuclearelectrica şi NuScale Power au semnat acordul pentru SMR; tehnologia răspunde cerințelor de mediu – Romatom

4 noiembrie 2021
Electricitate
Bogdan Tudorache

Directorul executiv al Nuclearelectrica, Cosmin Ghiţă şi preşedintele şi directorul general al NuScale Power, John Hopkins, au semnat joi, la Glasgow, documentele oficiale ale acordului pe baza cărora cele două companii vor coopera pentru construcţia unui reactor nuclear modular de mici dimensiuni (Small Modular Reactor – SMR) în România. Totodată, Romatom apreciază că tehnologia ”răspunde cerințelor de mediu”.

Semnarea documentelor a avut loc după ce Administraţia SUA a anunţat, marţi, că firma americană NuScale Power va construi în România un reactor nuclear modular de mici dimensiuni.

Potrivit Nuclearelectrica şi ministrului interimar al Energiei, Virgil Popescu, NuScale Power este singura companie care a primit aprobarea Comisiei de Reglementare Nucleară din SUA pentru proiectarea şi dezvoltarea unui reactor modular de mici dimensiuni, etapă esenţială în construirea şi implementarea tehnologiei SMR.

Romatom, asociația industriei nucleare din Romania ce cuprinde 44 de companii și asociații, apreciază ca fiind benefică poziționarea României în prima linie a țărilor care vor implementa tehnologia reactoarelor modulare de mici dimensiuni – SMR ca soluție pentru asigurarea consumului intern, a independenței energetice, valorificând astfel experiența de operare acumulată în domeniul nuclear, precum și capabilitățile tehnologice și expertiza industriei locale.

“Tranziția către o economie neutră din punct de vedere climatic până în 2050 cu o accelerare a țintelor până în 2030 pune o presiune semnificativă pe sectorul de producere a energiei care este responsabil pentru aproximativ 75% din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră. Efectele sociale și economice vor deveni din ce în ce mai vizibile și din acest motiv este necesară o abordare integrantă a tuturor surselor cu emisii scăzute de carbon și o intensificare a inovațiilor. Tehnologia SMR răspunde cerințelor de mediu și sustenabilitate pe termen lung și este eficientă din punct de vedere tehnic și economic. Pentru o dezvoltare la scară largă, ceea ce va conduce la standardizare și scăderea și mai mult a costurilor de construcție și operare, este necesară asumarea de acțiuni concrete în prezent. În contextul scăderii graduale a contribuției energie bazate pe combustibili fosili, SMR vor reprezenta o soluție pentru reutilizarea unor active industriale scoase din uz și reintegrarea în câmpul muncii a personalului afectat de tranziția energetică”, a spus Lucian Rusu, președintele Romatom.

La nivelul Uniunii Europene, energia nucleară furnizează 50% din energia cu emisii reduse de CO2 și asigură 1,1 milioane de locuri de muncă. Unele state membre au inclus deja în strategiile energetice o creștere a capacităților nucleare până la nivelul anului 2050: Bulgaria 36%, Republica Cehă 54%, Finlanda 41%, Franța 38%, Polonia 28%, Slovacia 59%, Slovenia 43%, Ungaria 58%, iar România, cu dublarea capacității actuale –27%.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *