Acasă » Petrol și Gaze » Posibil sabotaj în cazul Nord Stream

Posibil sabotaj în cazul Nord Stream

28 septembrie 2022
Petrol și Gaze
energynomics

Seismologii din Danemarca şi Suedia au înregistrat luni explozii puternice în zonele unde au fost semnalate ulterior trei scurgeri de gaze din gazoductele Nord Stream 1 şi 2 ce leagă Rusia de Germania prin Marea Baltică, a anunțat marți Centrul Național de Seismologie al Suediei (SNSN), relatează Reuters şi AFP.

”Fără nicio îndoială acestea au fost explozii”, a declarat la postul SVT seismologul suedez Bjorn Lund.

Un seismograf de pe insula daneză Bornholm a înregistrat luni de două ori mişcări ce reprezintă cutremure de pământ.

O primă ”emisie masivă de energie” de o magnitudine de 1,9 a fost înregistrată în noaptea de duminică spre luni la ora 00:03 GMT, la sud est de insula Bornholm, apoi încă una, de o magnitudine de 2,3 la ora 17:04 GMT luni seară, la nord de aceeaşi insulă, precizează seismologul citat, potrivit Agerpres.

Cele trei mari scurgeri de gaze sunt în prezent vizibile de la suprafața apei, provocând clocote cu diametre între 200 de metri şi un kilometru, potrivit imaginilor de la fața locului difuzate de armata daneză.

Livrările de gaze prin conducta Nord Stream 1 au fost oprite de Rusia luna aceasta, iar noul gazoduct Nord Stream 2 nu a fost dat în exploatare în urma sancțiunilor europene impuse Rusiei după agresiunea contra Ucrainei. Deşi scoase din funcțiune, cele două conducte au rămas pline cu gaze.

Cele trei scurgeri de gaze par să indice mai degrabă un sabotaj decât un accident, dar nu este clar cine şi de ce ar fi recurs la o asemenea acțiune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *