Acasă » Regenerabile » Noul val al regenerabilelor este rezultatul unei nevoi clare din piață

Noul val al regenerabilelor este rezultatul unei nevoi clare din piață

13 octombrie 2022
Regenerabile
energynomics

Foarte multe dintre proiectele de energie regenerabilă aflate acum în construcție sunt proaste, dar multitudinea de inițiative, private sau industriale, de a produce energie în propriile capacități va crea un efect benefic în piața energetică prin aceea că va stimula digitalizarea, îmbunătățirea rețelelor de transport și distribuție și va crea o intensificare și pe piața muncii. Totuși, se resimte din plin lipsa producătorilor de echipamente necesare dezvoltării noilor capacități de energie regenerabilă, a declarat Cristian Pîrvulescu, CEO ENEVO Group.

”Foarte multe din proiectele de pe piață sunt proaste, asta e regula numerelor mari. Așa se întâmplă în orice domeniu, în orice activitate. Din marele zgomot rezultanta este o dezvoltare a domeniul energetic, până la urmă. Noile proiecte vor necesita digitalizare, rețele mai bune, management mai bun, instrumente financiare și de trading mai bune și companii care să le facă, iar asta va însemna o intensificare și a pieței muncii. Cred în acest nou val al regenerabilelor pentru că nu este rezultatul unei politici guvernamentale sau al vreunei reglementări, ci este rezultatul unei nevoi clare din piață”, a spus Pîrvulescu, în cadrul conferinței „Noul val de regenerabile”, organizate de Energynomics.

Între primul val de regenerabile și cel actual există mai multe diferențe semnificative. Dacă în urmă cu 4-5 ani, companiile din domeniu nu găseau proiecte, pentru că nu existau, acum situația s-a inversat. Există foarte multe proiecte, iar asta se datorează unei cereri de energie mai ieftină, sustenabilă și sigură. În același timp, dacă în primul val încurajarea de a investi în energie regenerabilă venea din schemele de sprijin create de stat, în acest moment piața nu mai simte nevoia unei scheme de sprijin.

”Până acum 3-4 ani le spuneam tuturor că cea mai ieftină energie e cea de la priză, dar iată că suntem într-un context în care nu mai este așa. Lucrurile s-au schimbat, și nu pentru că ar fi fost stimulate de vreo strategie energetică sau pentru că factorul politic își dorește proiecte noi sau pentru că finanțatorii noștri au determinat linii noi de finanțare sau noi soluții, ci datorită faptului că există cerere de energie ieftină în piață”, a adăugat Pîrvulescu.

Totodată, companiile care instalează panouri fotovoltaice nu mai depind de clienți mari, precum furnizorii de utilități sau marii producători de electricitate, ci pot găsi oportunități de afaceri în orice sector economic. Reversul acestui entuziasm din piața energetică este însă lipsa capacităților de producție a echipamentelor necesare dezvoltării noilor unități de generare a energiei din surse regenerabile.

”Acum ne lovim și de lucruri care sunt efectele unei piețe inexistente în ultimii zece ani. Ne dăm seama că am început să ne pierdem capacitățile naționale și chiar europene de a produce echipamente și iată că de la o canibalizare din piața contractorilor până acum 1-2 ani, în care contractorii se băteau pe puținele proiecte disponibile, acum avem o canibalizare la nivel de consumator sau de beneficiar final. Anume, fiecare își negociază nu neapărat prețul pe care l-ar plăti pentru un proiect, ci timpul în care să fie gata proiectul”, a afirmat Pîrvulescu.

Această avalanșă de proiecte este benefică și pentru grupul ENEVO, care, pentru prima dată în opt ani, se așteaptă la o cifră de afaceri mai mare în România și UE decât din exportul în state non-UE.

Conferința „Noul val de regenerabile” a fost organizată de Energynomics, cu sprijinul partenerilor noștri: ABB, BCR, Eaton Electric, EnergoBit, EnergoPower, Enevo Group, Phoenix Contact, Photomate, REI Group, Simtel, Volt, Wiren.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *