Acasă » Electricitate » Hidro » Burduja: Hidrocentrala Porțile de Fier III ar putea avea un impact semnificativ asupra mediului şi navigabilității

Burduja: Hidrocentrala Porțile de Fier III ar putea avea un impact semnificativ asupra mediului şi navigabilității

24 mai 2024
Electricitate
energynomics

Burduja: Hidrocentrala Porțile de Fier III ar putea avea un impact semnificativ asupra mediului şi navigabilității

Construcția unei hidrocentrale cu acumulare prin pompaj la Porțile de Fier III ar putea avea un impact semnificativ asupra mediului şi navigabilității, inclusiv pe partea românească, motiv pentru care un astfel de proiect trebuie dezbătut pe larg în grupurile comune de lucru, potrivit unui comunicat al Ministerului Energiei.

„Cooperarea cu prietenii şi vecinii noştri sârbi este foarte importantă pe toate palierele, în special în domeniul energiei. De peste 50 de ani operăm cu succes în mod comun amenajări hidroenergetice şi de navigație deosebit de complexe, în speță Porțile de Fier I şi II. Lucrăm accelerat şi pentru îmbunătățirea interconexiunilor de energie electrică şi gaze naturale. Referitor la intențiile sârbe de a construi o nouă hidrocentrală cu acumulare prin pompaj, acesta trebuie dezbătut pe larg în grupurile comune de lucru. Un astfel de proiect ar putea avea un impact semnificativ asupra mediului şi navigabilității, inclusiv pe partea românească. Aşadar, la ultima întâlnire cu Doamna Dubravka Djedovic Handanovic, Ministrul Mineritului şi Energiei din Republica Serbia, i-am cerut acesteia să intensificăm dialogul urgent. Niciun astfel de demers nu va putea începe fără acordul României”, a afirmat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, potrivit Agerpres.

De la începutul anului 2024, a avut loc o întâlnire bilaterală, la Atena, între ministrul român al Energiei, Sebastian Burduja, şi ministrul sârb al Minelor şi Energiei, Dubravka Djedovic Handanovic, precum şi un schimb de scrisori, prilej de a evidenția spiritul constructiv în care decurge această cooperare.

Cu aceste ocazii, ministrul sârb a apreciat informațiile furnizate de partea română legate de Planul Național Integrat pentru Energie şi Schimbări Climatice al României, în timp ce demnitarul român şi-a exprimat convingerea că Planul Național Integrat pentru Energie şi Schimbări Climatice al Republicii Serbia va fi unul de succes, care va impulsiona integrarea europeană a Serbiei şi dezvoltarea energetică sustenabilă a țării vecine.

Discuția de la Atena şi schimbul de scrisori oficiale au mai abordat, de asemenea, aspecte legate de o bună exploatare în comun a potențialului hidroenergetic al Dunării, prin intermediul Sistemelor Porțile de Fier I şi Porțile de Fier II.

„Partea sârbă a adus la cunoştință părți române şi intenția construcției unei hidrocentrale cu acumulare prin pompaj la Porțile de Fier III. Partea română a răspuns că este esențial ca Serbia să comunice proactiv cu partea română despre acest proiect. Proiectul poate fi pozitiv iar România ar putea avea disponibilitatea de a se alătura cu o participație egală”, se menționează în comunicat.

Pe de altă parte însă, consecințele asupra mediului şi navigabilității trebuie atent luate în considerare, iar partea sârbă nu poate realiza acest proiect altfel decât în strânsă cooperare cu România, precizează sursa citată.

Reprezentanții Ministerului Energiei subliniază că, în prezent, nu există un grup de lucru comun româno-sârb referitor la proiectul Porțile de Fier III.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *