Acasă » Regenerabile » Eolian » Niculae Havrileț: Facturile la energia electrică pe luna iulie vor fi mai mici cu 5-7%

Niculae Havrileț: Facturile la energia electrică pe luna iulie vor fi mai mici cu 5-7%

1 august 2013
Electricitate
energynomics

Președintele ANRE, Nicolae Havrileț, a declarat pentru AGERPRESS că facturile la energia electrică aferente lunii iulie, pe care consumatorii le primesc în august, vor fi mai mici cu 5-7%. Havrileț a pus reducerea facturii pe seama reducerii cu 1,3% pe care ANRE a anunțat-o de la 1 iulie și pe reducerea acordării de certificate verzi. Conform autorității de reglementare, sumele plătite de consumatorul final de tip casnic pentru certificatele verzi pe care le primeau până la 1 iulie producătorii de energie regenerabilă reprezentau 10% din totalul facturii plătite.

Reprezentanții ANRE au declarat de la începutul dezbaterii privind modificarea schemei de acordare a certificatelor verzi în sensul reducerii numărului lor că o astfel de măsură va avea ca efect scăderea facturii la consumatorul final. Reducerea facturii pe luna iulie fusese anticipată încă de la începutul lunii, iar Emil Calotă, vicepreședintele ANRE, afirmase că proiecțiile arată o scădere a certificatelor verzi în factura finală de circa 34%.

Ordonanța de Urgență 57/2013 amână până la 1 aprilie 2017 acordarea unui certificat verde pentru centralele hidroelectrice noi cu putere instalată de cel mult 10 MW, și până la 1 ianuarie 2018 pentru celulele fotovoltaice. După această dată, certificatele verzi se vor recupera eșalonat până pe 31 decembrie 2020.

###author###

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *