Acasă » Petrol și Gaze » Consumatori » SOCAR, BP, Total și Fluxys se alătură consorțiului TAP

SOCAR, BP, Total și Fluxys se alătură consorțiului TAP

1 august 2013
Consumatori
energynomics

SOCAR, British Petroleum, Total și operatorul belgian de rețea Fluxys au decis să se alăture proiectului TAP, a anunțat compania de profil. British Petroleum și SOCAR au achiziționat fiecare câte 20% din acțiuni, Total a achiziționat 10%, iar Fluxys va deține 16%. British Petroleum, SOCAR și Total sunt și companii dezvoltatoare a câmpului Shah Deniz din Azerbaijan, principala sursă de aprovizionare pentru TAP. Companiile se alătură gigantului norvegian Statoil, care 20%, E.ON cu 9% și Axpo cu 5%.

Kjetil Tungland, Directorul Executiv al TAP, a declarat: „Vreau să urez bun-venit stakeholderilor Shah Deniz și Fluxys, care s-au alăturat nouă în proiectul TAP. Noii noștri colegi vor întări poziția strategică a TAP pentru a deveni o legătură care integrează sectoarele lor de producție și transport. Acest fapt va îmbunătăți și mai mult capacitatea de integrare a întregului Coridor Sudic pe întregul lanț de afaceri și va conduce la finalizarea proiectului TAP la timp și în bugetul stabilit.”

TAP a fost ales câștigător pe 28 iunie de către consorțiul de la Shah Deniz în dauna proiectului Nabucco West. energynopmic.ro a publicat recent o analiză mai detaliată cu privire la rutele controlate de Rusia și la alternativele energetice ale UE. Perspectivele pentru o reuşită financiară a proiectului  TAP rămân mai degrabă neclare, la fel ca și măsura în care acest proiect reduce  gradul de dependență al Uniunii Europene față de importurile de gaze rusești.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *