Acasă » Petrol și Gaze » Mark Beacom: BSOG nu exclude posibilitatea de a urma o acțiune juridică împotriva statului român

Mark Beacom: BSOG nu exclude posibilitatea de a urma o acțiune juridică împotriva statului român

Bogdan Tudorache

Compania americană Black Sea Oil and Gas (BSOG), de la care România așteaptă primele gaze noi din Marea Neagră în această vară, a notificat statul român asupra intenției de a declanșa un proces de arbitraj internațional la Curtea de la Paris, potrivit mai multor surse citate de e-nergia.ro.

Notificarea a fost trimisă săptămâna trecută Agenției Naționale de Resurse Minerale (ANRM), cea care reprezintă România în acordurile petroliere încheiate cu companiile, scrie e-nergia.ro.

Contactat de Energynomics, Mark Beacom, CEO Black Sea Oil & Gas, a confirmat că nu este exclusă ”posibilitatea de a urma o acțiune juridică”. „Am declarat de nenumărate ori că BSOG şi partenerii săi şi-au luat angajamentul ferm să dezvolte Proiectul MGD din largul Mării Negre pornind de la premiza că legislația ostilă va fi abrogată. În paralel cu dezvoltarea proiectului am făcut demersuri pentru restabilirea drepturilor noastre în ceea ce priveşte dispoziţiile fiscale, comercializarea gazelor și alte aspecte de reglementare care, împreună, subminează viabilitatea dezvoltării proiectelor de gaze naturale din Marea Neagră. Ne-am angajat într-un dialog constructiv cu autoritățile competente în vederea soluţionării acestor probleme și nu am exclus posibilitatea de a urma o acțiune juridică în cazul în care calea dialogului nu va avea un rezultat pozitiv”, a declarat Mark Beacom, la solicitarea Energynomics.ro.

”Deși am primit continuu asigurări din partea Guvernului că Legea Offshore va fi modificată, ne apropiem de începerea producţiei de gaze din Proiectul MGD dar nu am văzut încă un proiect de modificare publicat pentru dezbatere publică. Drept urmare, BSOG şi partenerii săi, reprezentând Titularul Acordului de Concesiune, își urmează opţiunile existente pentru rezolvarea aceastei probleme.“

”Începutul producției de gaze din Proiectul MGD nu este condiționat de nicio acţiune dintre Titular și Statul Român și nici de modificarea legislației offshore actuale, dar influenţează angajamentele viitoare ale BSOG în România. Începerea producţiei de gaze este așteptată în al doilea trimestru al anului 2022”, susține Beacom.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

2 comentarii la „Mark Beacom: BSOG nu exclude posibilitatea de a urma o acțiune juridică împotriva statului român”

  1. Cam agresivi si obraznici tipii. Este adevarat k statul roman se cam bilbiie, dar resursele sunt ale statului si le da liber la exploatare cind vrea. Discutiile se fac pe legi existente nu pe ce s-ar putea sa fie!

  2. DL PM Ciuca, a afirmat acum 1 luna de zile la o transmisie televizata pe Digi24 ca „Legea off-shore modificata va fi in Parlament in 1, probabil 2 luni.”…
    A trecut deja 1 luna si a mai ramas doar 1 si nu se aude nimic….saracu DL.Ciuca, cred ca nu stie ce i se intimpla, crede ca controleaza dinsul ceva…nu controleaza nimic, altfel nu se explica astfel de declaratii publice daunatoare imaginii domniei sale…de Prim Ministru si General.
    Pariez 1/100 EUR ca aceasta lege, nu va ajunge in Parlament in acest an ! Rusia+OMV+Lukoil inca controleaza multe lucruri in Romania, inclusiv gazele…acesta fiind unul din ele…alta explicatie logica nu exista in conditiile in care nu numai Romania ci toata UE vrea gaze.
    Toate statele membre au expulzat zeci de „diplomati” rusi de pe la ambasade…a auzit cineva ceva despre asta in Romania…probabil ca rusii de pe aici sunt „cuminti ca niste fete mari”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *