Acasă » Petrol și Gaze » Consumatori » M. Mitroi (Prospecțiuni SA): Efectele prospectării dispar odată cu încetarea ei, iar terenurile sunt lăsate în forma inițială

M. Mitroi (Prospecțiuni SA): Efectele prospectării dispar odată cu încetarea ei, iar terenurile sunt lăsate în forma inițială

17 septembrie 2013
Consumatori
energynomics

Compania Prospecțiuni SA își continuă activitățile de prospectare a solului, în județul Sibiu, pentru descoperirea de noi rezerve de hidrocarburi convențional. Operațiunile au loc în cadrul unui contract pe 12 luni încheiat cu Romgaz, prin care cei de la Prospecțiuni SA realizează practic o ecografie a solului pentru a vedea dacă există noi zăcăminte de gaze naturale. Operațiunile, care implică 640 de angajați, sunt întâmpinate cu critici din partea unor asociații din zonă. Mai exact, câteva persoane acuză compania că angajații săi „provoacă distrugeri la recoltele de pe câmp” și pun în pericol unele clădiri din zonă. Am aflat poziția companiei de la domnul Mihai Mitroi, vicepreședinte pentru Calitate și HSE la Prospecțiuni SA.

Puteţi confirma începerea unor lucrări de prospecţiune în zona Brașov-Sibiu?

În presă au apărut o serie de neconcordanţe pe care doresc să le clarificăm. Astfel, Prospecţiuni SA şi-a adjudecat contractul ”Lucrări de achiziţie date seismice – prospecţiuni seismice în perimetrul RG-03 Transilvania Sud”, prin câştigarea licitaţiei publice organizată de către Societatea Naţională de Gaze Naturale Romgaz.
Proiectul se realizează în baza acordului de concesiune petrolieră încheiat între Agenţia Naţională de Resurse Minerale şi SNGN Romgaz privind executarea de achiziţii date seismice 3D şi procesarea acestora în vederea descoperirii a noi rezerve de hidrocarburi convenţionale (petrol şi gaze) existente în perimetrul de achiziţie. Agenţia pentru Protecţia Mediului Sibiu a confirmat faptul că lucrările Prospecţiuni nu au ca scop identificarea gazelor de şist.
Proiectul se desfăşoară într-un perimetru de 900 km pătrați aflat între localităţile Buia – Chesler – Paucea – Dumbrăveni – Laslea – Iacobeni, aparţinând judeţului Sibiu, pe durata a 12 luni şi implică peste 640 de angajaţi ai Prospecţiuni. Echipamentele utilizate de către echipele companiei Prospecţiuni sunt echipamente de înregistrare de date seismice de ultimă oră: cabluri telemetrice, geofoni, sisteme digitale de înregistrare, echipamente topografice, de foraj, surse de energie, vibratoare şi sisteme de împuşcare, resurse software de procesare date seismice.

Nu a fost înaintată nicio plângere directă către Prospecțiuni SA.

Aveţi cunoştinţă despre eventuale incidente petrecute în zonele la care fac referire acuzațiile lansate de Asociația Neuer Weg din Făgăraş?

Compania noastră are implementat un sistem clar de pregătire a resurselor umane, ce urmăreşte, alături de alte coordonate, şi asigurarea unui comportament adecvat al tuturor reprezentanţilor săi. În ceea ce priveşte afirmaţiile la care faceți referite, nu a fost înaintată nicio plângere directă către Prospecţiuni SA. Cu toate acestea, am dispus o procedură de verificare internă a veridicităţii elementelor semnalate în plan local pe această direcţie.

Înainte de începerea lucrărilor se efectuează o evaluare a locuinţelor ce prezintă deja deteriorări.

De asemenea, oameni din zona acuză în presă că operațiunile desfășurate de Prospecțiuni distrug fațadele caselor, iar „lucrătorii provoacă distrugeri la recoltele de pe câmp”.

Structura construcţiilor din zonele în care ne desfăşurăm activitatea nu este pusă în niciun fel de pericol. Compania Prospecţiuni dispune de utilaje de ultimă tehnologie care permit un control atent şi o monitorizare a nivelului vibraţiilor generate. Compania noastră este activă de peste 60 de ani pe piaţă românească.

Un comentariu la „M. Mitroi (Prospecțiuni SA): Efectele prospectării dispar odată cu încetarea ei, iar terenurile sunt lăsate în forma inițială”

  1. Efectul prospectiuni nu dispare , Legea Sigurantei Nationale obliga ca un set complet de date sa fie pus si la dispozitia ANRM , in caz ca nu sunt gasite gaze naturale sau potrol in urma prospectari si sunt gasite gaze de sist concesionarul , ANRM , scoate la licitatie blocul fizic pentru gaze de sist .Prospectiunile determina ce exista la momentul respectiv in subsol , tot ce exista .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *