Acasă » Regenerabile » Lipsa soluțiilor de energie regenerabilă va deveni un deal-breaker în tranzacțiile imobiliare

Lipsa soluțiilor de energie regenerabilă va deveni un deal-breaker în tranzacțiile imobiliare

13 octombrie 2022
Regenerabile
energynomics

Eficiența energetică și instalațiile de producere a energiei din surse fotovoltaice vor deveni elemente decisive în tranzacțiile imobiliare, pentru că oferă avantaje atât pentru dezvoltator, cât și pentru beneficiarul final. Astfel, cumpărătorii de apartamente aflate în clădiri care dețin panouri solare vor deveni automat prosumatori, a declarat Dan Fleșariu, CEO Wiren.

”Sunt deja semne că, începând cu 2023, lipsa soluțiilor de energie regenerabilă, alături de celelalte măsuri de eficiență energetică, va deveni un deal-breaker în viitoarele tranzacții imobiliare, fie că vorbim de închiriere sau de vânzare-cumpărare. Dacă până nu demult conceptul de clădire eficientă energetic era un deziderat, acum înspre asta ne îndreptăm, pentru că este o cerere din partea beneficiarului final. De la nice to have până în 2020, am ajuns la must have în 2022”, a spus Fleșariu, în cadrul conferinței „Noul val de regenerabile”, organizate de Energynomics.

Printre avantajele create pentru beneficiarul final prin integrarea sistemelor fotovoltaice în noile dezvoltări rezidențiale se numără eșalonarea costului sistemului fotovoltaic pe perioada creditului ipotecar, TVA de 5% și cheltuieli mai mici cu utilitățile.

Pentru dezvoltatorul imobiliar, dotarea cu panouri solare va fi un argument puternic de vânzare. Un alt avantaj va fi reprezentat de obținerea unor venituri suplimentare, precum contravaloarea surplusului de energie injectat în rețea în perioada dintre punerea în funcțiune a instalației și vânzarea către beneficiarul final.

”Vom vedea dezvoltatori care nu vor putea să își vândă produsele și vor începe să spună că a căzut piața imobiliară, dar ei nu vor putea să le vândă pentru că nu au ce trebuie în această conjunctură de piață”, a continuat Fleșariu.

El a adăugat că este pentru prima oară când energia regenerabilă este profitabilă fără niciun ajutor de stat și chiar și în absența finanțărilor guvernamentale, iar între primul și al doilea val de proiecte regenerabile sunt câteva diferențe majore.

”Primul val s-a născut cu forcepsul, adică a fost nevoie de o schemă de sprijin guvernamental pentru ca proiectele regenerabile să fie profitabile la nivel operațional. Acest nou val se bazează relația dintre cerere și ofertă. O a doua diferență constă în ponderea din ce în ce mai mare pe care o au roof-top-urile și aici de fapt e conceptul de producție la locul de consum. Ceea ce înainte nu se întâmpla decât sporadic acum a devenit un trend și roof-top-urile tind să devină predominante sau, altfel spus, energia produsă la locul de consum tinde să devină predominantă”, a mai spus Fleșariu.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI DAN FLEȘARIU

Wiren are o experiență de peste 15 ani de în consultanță, proiectare, execuție la cheie, monitorizare și mentenanță a proiectelor fotovoltaice. În ultimii 5 ani, compania a instalat peste 650 MWp instalați în parcuri fotovoltaice în Spania, Portugalia și România. De asemenea, compania a început să livreze și soluții de stocare a energiei, atât pentru clienți industriali, cât și pentru cei rezidențiali.

Conferința „Noul val de regenerabile” a fost organizată de Energynomics, cu sprijinul partenerilor noștri: ABB, BCR, Eaton Electric, EnergoBit, EnergoPower, Enevo Group, Phoenix Contact, Photomate, REI Group, Simtel, Volt, Wiren.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *