Acasă » Regenerabile » Companiile trebuie să gândească în avans cu cel puțin șase luni

Companiile trebuie să gândească în avans cu cel puțin șase luni

13 octombrie 2022
Regenerabile
energynomics

Cererea de instalații și echipamente pentru generarea de energie din surse regenerabile este în creștere, lanțurile de aprovizionare sunt întinse la maxim, iar specialiștii din sectorul energiei fotovoltaice sunt tot mai puțini. În aceste condiții, companiile trebuie să se gândească la strategii de business pe cel puțin șase luni în avans, a declarat Adrian Paraschiv, Country Manager Photomate, partener Huawei pentru Europa Centrală și de Est.

”Am avut provocări mari în trecut, acum avem altele și mari. Cererea e forte mare, lanțul de aprovizionare e întins la maxim, disponibilitatea produselor pe perioade scurte de timp este foarte redusă, astfel încât piața va trebui să se educe să gândească la un mod de lucru pe minimum șase luni de acum înainte. Partea de suport tehnic va pune din ce în ce mai multă presiune”, a spus Paraschiv, în cadrul conferinței „Noul val de regenerabile”, organizate de Energynomics.

Noul val de regenerabile reprezintă o provocare pentru marea majoritate a companiilor, pentru că între 2012 și 2020 proiectele mari de producere a energiei verzi și chiar și proiectele rezidențiale ”au lipsit cu desăvârșire” din România, iar în ultimii doi ani ”vedem un nou val și e un val mare”. Dacă anul trecut, la nivel global s-au produs 1.032 TWh de energie fotovoltaică, în România acest volum a ajuns abia la 1,7 TWh în România. România, la nivel declarativ are un plan care se întinde până în 2030, în ce privește instalarea de noi capacități sau retehnologizarea unora vechi în domeniul energiei regenerabile.

”Vedem o creștere foarte mare în segmentul rezidențial și în cel comercial și se discută de parcuri fotovoltaice care vor însuma zeci de GW în anii care urmează. Nu susțin că energia fotovoltaică este soluția pentru criza energetică sau pentru rezolvarea tuturor problemelor din sectorul energetic, dar este una dintre soluții. Mixtul de energii (solar, nuclear, hidro, gaz, eolian) ne va ajuta să depășim aceste situații”, a adăugat Paraschiv.

Pe măsură ce proiectele de energie verde se înmulțesc, iar companiile care dețin deja astfel de unități de producție a energiei au o cerere tot mai mare pentru soluții care să le permită să utilizeze noaptea energie pe care o produc ziua, se întrevede nevoia tot mai mare pentru echilibrarea producției și a consumului, astfel încât să nu se înregistreze pierderi în zona generării de energie. Spre exemplu, unele companii înregistrează, în anumite momente ale zilei, o producție mare de energie fotovoltaică, dar cererea este redusă. Soluția pentru astfel de dificultăți este reprezentată de sistemele de stocare de mare capacitate pentru care însă România nu are încă o legislație definitivată. ”Eu aștept cu nerăbdare ca o astfel de legislație să fie pusă în dezbatere publică și să vedem ce se dorește”, a adăugat el.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI ADRIAN PARASCHIV

Totodată, specialiștii din domeniul fotovoltaic sunt din ce în ce mai puțini, iar sistemul de educație din România a rămas în urma evoluției tehnologiei, astfel că multe companii au ajuns să își școlarizeze oamenii la locul de muncă. Potrivit lui Paraschiv, aceasta este ”doar o soluție de avarie”.

”Sper ca sistemul de educație să se axeze mai mult pe cererea din piața de forță de muncă și nu pe idei abstracte care nu ne ajută în dezvoltarea și implementarea noilor tehnologii”, a mai spus Paraschiv, adăugând că Photomate a investit în pregătirea personalului și face continuu angajări, pentru a face față numărului crescut de cereri.

Conferința „Noul val de regenerabile” a fost organizată de Energynomics, cu sprijinul partenerilor noștri: ABB, BCR, Eaton Electric, EnergoBit, EnergoPower, Enevo Group, Phoenix Contact, Photomate, REI Group, Simtel, Volt, Wiren.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *