Acasă » Electricitate » Lins, REN21: Europa trebuie să oprească prioritizarea centralelor pe cărbune și nucleare

Lins, REN21: Europa trebuie să oprească prioritizarea centralelor pe cărbune și nucleare

8 iulie 2016
Electricitate
energynomics

UE nu mai conduce tranziția energetică la nivel mondial. Pentru a revendica această poziție, trebuie să stopeze prioritizarea combustibililor fosili și nucleari, să crească eficiența energetică și să păstreze combustibilii fosili în pământ, declară Christine Lins, secretar executiv al REN21, rețeaua globală în domeniul politicii energetice regenerabile, pentru Euractiv.com.

În 2007, Europa a fost în prima linie a tranziției energiei din surse regenerabile. În acel an, aceasta a adoptat un angajament cu caracter obligatoriu pentru a obține 20% din energia sa din surse regenerabile până în 2020 – o creștere ambițioasă de 11,5%, în doar 13 ani. Acest angajament a fost parte dintr-un pachet mai amplu privind clima și energia, care poziționează Europa ca lider mondial în domeniu.

Dar, până în 2015, potrivit unui nou raport publicat de REN21, Europa și-a pierdut întâietatea. Aceasta a căzut în spatele China și SUA în cursa pentru energie din surse regenerabile. Investițiile europene în surse regenerabile de energie au scăzut cu 21% anul trecut, în timp ce SUA le-a crescut cu 19%, iar China cu 17%.

Pe de o parte, acest lucru se datorează parțial succesului precoce și susținut al Europei. După ce a atins o rată de penetrare relativ mare de energie regenerabilă, Europa se confruntă de ceva timp cu provocări cu care actualii lideri abia încep să se confrunte, cea mai importantă fiind integrarea surselor variabile într-o rețea a cărei baze este ocupată de combustibili fosili și de energia nucleară.

Dar aceste provocări sunt ușor de depășit. Problema mai mare este că ambiția Europei în ansamblul său a fost diluată, ținută în loc de către țările dependente de cărbune, cum ar fi Polonia. În vreme ce ținta Europeană de 20% până în 2020 a fost revoluționară, cea mai recentă de 27% până în 2030, reprezintă un obiectiv destul de fragil prin comparație – un supliment de doar 7% pe o perioadă de zece ani. Lipsa voinței politice în Europa este principalul determinant al căderii sale.

O parte din această situație se reduce la o scădere a sprijinului financiar pentru sursele de energie regenerabile, care a început în timpul crizei financiare. Dar trebuie să luăm în considerare dublul standard aici: subvențiile pentru combustibilii fosili sunt considerate ca fiind necesare pentru a susține economia, în timp ce subvențiile pentru energiile regenerabile sunt considerate un lux pe care nu ni-l putem permite. În mod bizar, subvențiile pentru combustibilii fosili din statele membre ale UE sunt în creștere, în ciuda declarațiilor publice ale UE cum că se angajează să le reducă. Nu este de mirare că, dintr-o dată, Comisia Europeană a renunțat la a mai promova activ reducerea subvențiilor. Faptul că, în 2015 am continuat să subvenționăm combustibilii fosili la un nivel de patru ori mai mare decat al surselor regenerabile de energie este pur și simplu uluitor.

Dacă Europa dorește să recupereze poziția de lider (și ar trebui), ea trebuie să facă trei lucruri:

Să stopeze prioritizarea combustibililor fosili și nucleari: Europa se poate mândri cu faptul că, în 2015, mai mult de 77% din noile capacități de producție ale UE au provenit din surse regenerabile, precum și, pentru prima dată, sursele de energie regenerabile au reprezentat cel mai mare factor din producția totală de electricitate a Europei. Dar, până se creează condiții echitabile – prin stoparea subvențiilor financiare pentru energia murdară și prin accesul prioritar la rețea al energiilor regenerabile – progresul va stagna.

La începutul anului 2016, Comisia a lansat o strategie de reducere a emisiilor de încălzire și răcire – primul de acest fel oriunde în lume – prin creșterea eficienței și utilizarea energiilor regenerabile. Acesta este un prim pas, crucial pentru orice tranziție energetică de succes. Trebuie să existe cadre de politici ambițioase pentru încălzire și răcire, stabilite la nivel național. Până în prezent, cadrele politice au fost marginale.

În fine, trebuie păstrați combustibilii fosili în sol: guvernele europene continuă să promoveze explorarea a noi surse de combustibili fosili, chiar dacă numai o parte din rezervele existente pot fi exploatate în cazul în care ambițiile noastre climatice vor să fie îndeplinite. Este timpul să ne confruntăm cu realitatea: combustibilii fosili au avut ziua lor, dar acea zi este departe acum.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *