Acasă » Regenerabile » Lentoarea în evaluarea proiectelor pune în pericol atragerea fondurilor europene pentru energie verde

Lentoarea în evaluarea proiectelor pune în pericol atragerea fondurilor europene pentru energie verde

18 iunie 2023
Regenerabile
energynomics

Întârzierea cu care autoritățile reușesc să evalueze multitudinea de proiecte de energii regenerabile și lipsa de specialiști în rândul proiectanților și dezvoltatorilor pun în pericol absorbția fondurilor europene alocate sectorului energetic, a declarat Roxana Mircea, Managing Partner la REI Grup, în cadrul celei de-a noua ediții a Energy Strategy Summit, organizate de Energynomics.

”Traversăm o perioadă interesantă în care avem mulți bani pe masă. Ne-ar plăcea să reușim să fim mai performanți, iar ministerele să învețe unele de la celelalte. Nu avem mulți specialiști și nici firme care să realizeze aceste proiecte. Vedem foarte puține proiecte concretizate în țară”, a spus Mircea.

Deși România are la dispoziție fonduri considerabile, acestea încă nu sunt accesibile. Spre exemplu, România nu a absorbit încă fonduri de 595 milioane de euro din 2022, la care se mai adaugă alte finanțări potențiale prin RepowerEU. Atragerea acestor bani întârzie din cauza lentorii în evaluarea proiectelor depuse de către dezvoltatori.

O soluție pentru urgentarea atragerii acestor fonduri ar fi ca investitorii să obțină din timp avizele necesare demarării lucrărilor la noile capacități de producție. Cu toate aceste, în 2024 în România ar putea fi instalate proiecte cumulate de ”cel puțin câțiva GW”.

”Este greu pentru toată lumea să gestioneze atâția bani cu niște resurse până la urmă limitate. Nu poți ca peste noapte să transformi câteva mii de oameni în proiectanți sau consultanți. Dar trebuie să facem tot ce ține de noi să absorbim acești bani și să realizăm aceste proiecte„, a mai spus Mircea.

Energy Strategy Summit 2023 a fost organizat de Energynomics cu sprijinul ABB, ASTRASUN Solar, BCR, CEZ Romania, Eaton Electric, Electrica Furnizare, Electro Service RB, Elektra Renewable Support, EnergoBit, Enevo Group, E.ON, Finder, Huawei, MET România Energy, OMV Petrom, OX2 România, Phoenix Contact, Photomate, ProCredit Bank, REI Grup, Renomia Gallagher, Romgaz, Schneider Electric, Signify, Transelectrica, Taw Energy, Volt, WIKA, Wiren, Alexandrion Group, Aqua Carpatica, Klarmedia și Mobexpert.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *