Acasă » Interes general » Mediu » Iohannis: România sprijină pe deplin rolul de lider asumat de UE în ce priveşte limitarea schimbărilor climatice

Iohannis: România sprijină pe deplin rolul de lider asumat de UE în ce priveşte limitarea schimbărilor climatice

7 noiembrie 2022
Mediu
energynomics

România sprijină pe deplin rolul de lider asumat de Uniunea Europeană în ceea ce priveşte limitarea schimbărilor climatice şi angajamentul comun al statelor membre de a reduce emisiile nete de gaze cu efect de seră, a declarat, luni, preşedintele Klaus Iohannis la Summitul implementării climatice din cadrul Conferinței Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP27) care are loc în Egipt la Sharm El-Sheikh, potrivit Agerpres.

“România sprijină pe deplin rolul de lider asumat de Uniunea Europeană în ceea ce priveşte limitarea schimbărilor climatice şi angajamentul nostru comun de a reduce emisiile nete de gaze cu efect de seră. Trebuie să asigurăm o tranziție climatică ordonată, cu multiple beneficii: investiții în cercetare-dezvoltare-inovare, dezvoltarea economiei verzi şi crearea de locuri de muncă. În plus, accesul la energie la prețuri accesibile poate fi asigurat prin investiții în capacități de producție a energiei cu emisii reduse de carbon, în rețele energetice reziliente şi prin asigurarea unui cadru de reglementare adecvat pentru energiile regenerabile. Costul lipsei de acțiune în domeniul climei depăşeşte cu mult costul acțiunii. Schimbările climatice generează pierderi şi daune economice şi non-economice în întreaga lume”, a spus şeful statului.

El a subliniat că războiul de pe continentul european care are efecte globale, insecuritatea energetică, penuria alimentară şi instabilitatea economică nu ar trebui să distragă atenția de la schimbările climatice.

“Limitarea schimbărilor climatice este esențială pentru abordarea multora dintre aceste provocări şi pentru protejarea bunăstării generațiilor prezente şi cele viitoare. Schimbările climatice nu sunt un concept abstract, ci o realitate cotidiană, cu consecințe asupra sănătății umane, a naturii şi a economiei”, a precizat Iohannis.

Preşedintele a arătat că România s-a confruntat anul acesta cu o secetă severă, cu implicații negative asupra alimentării cu apă, a producției hranei şi a generării de electricitate.

“Eforturile de adaptare sunt cruciale pentru creşterea rezilienței atât a societăților, cât şi a ecosistemelor care se confruntă cu riscuri climatice”, a spus Klaus Iohannis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *