Acasă » Electricitate » Distribuţie » Interzicerea negocierii directe scade afacerile Statkraft România

Interzicerea negocierii directe scade afacerile Statkraft România

30 ianuarie 2014
Distribuţie
energynomics

Statkraft România, din grupul norvegian Statkraft, a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri aferentă comerţului cu electricitate de 58 milioane de lei (13,1 milioane de euro), în scădere cu 24,6% faţă de valoarea de 77 milioane de lei din 2012, din cauza restricţiilor de pe bursa de energie OPCOM.

„În 2012, cifra de afaceri, referitor strict la vânzări/achiziţii de energie de pe OPCOM, a fost de aproximativ 77 milioane de lei. Scăderea acestor valori a fost cauzată mai ales de introducerea, în piaţa de energie, a interdicţiei de a mai încheia contracte bilaterale (Over the Counter), fapt ce a scăzut volumul tranzacţiilor cu energie”, a declarat pentru Mediafax directorul general al Statkraft România, Daniel Pintilie.

Contractele pe platforma OTC se încheie în urma negocierii directe între vânzător şi cumpărător, iar în general preţurile şi cantităţile tranzacţionate nu sunt făcute publice. Printre avantajele OTC se numără faptul că un cumpărător poate dispune imediat de energia achiziţionată.

„În anul 2013, cifra de afaceri, referitor strict la volumele vânzărilor şi cumpărărilor de electricitate de pe OPCOM-PZU, a fost de aproximativ 58 milioane de lei. Această valoare s-ar traduce în 305.395 MWh cumpărăţi de pe OPCOM şi 72.172 MWh vânduţi pe aceeaşi piaţă”, a adăugat Pintilie.

Potrivit acestuia, una dintre evoluţiile notabile ale pieţei de energie din România a fost legată de creşterea, în ultimii ani, a producţiei de energie din surse regenerabile, în special eoline. Totuşi, legislaţia pieţei angro de energie s-a adaptat „mai lent la nevoile în creştere ale acestui nou tip de producţie întreruptibilă”.

Amintim interzicerea prin lege a tranzacţionării bilaterale a energiei (OTC – Over The Counter), sau lipsa posibilităţii tranzacţionării intrazilnice, ambele creând dificultăţi participanţilor din piaţă şi crescând în mod nejustificat costurile cu energia electrică, la consumatorii finali. Se pare totuşi ca reglementatorul pieţei de energie, precum şi cei abilităţi în acest sens au început să evalueze această situaţie şi să propună îmbunătăţiri. O platformă de tranzacţionare OTC a fost anunţată în anul 2014″, a precizat Pintilie.

Statkraft România a fost înfiinţată în anul 2007 şi vizează dezvoltarea activităţii de tranzacţionare angro cu electricitate, în funcţie de evoluţia pieţei locale şi internaţionale. Grupul Statkraft deţine unităţi de producţie a electricităţii în hidrocentrale, centrale eoliene, centrale pe gaz şi centrale termice. Grupul norvegian are 3.600 de angajaţi în 20 de ţări.

Statkraft este controlată integral de statul norvegian şi operează 322 de unităţi de producţie a electricitităţii şi energiei termice, cumulând o capacitate instalată de peste 16.000 MW. Statkraft produce anual 60 TWh de electricitate. Peste 90% din energie produsă de Statkraft este din surse regenerabile.

Comparativ, cel mai mare producător de energie controlat de statul român este Hidroelectrica, cu o capacitate instalată de 6.300 MW. Întregul sistem de producţie a energiei din România totalizează circa 20.000 MW.

Sursa

Mediafax

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *