Acasă » Regenerabile » Inovație CEZ patentată: Parcul eolian obține primul său brevet de invenție

Inovație CEZ patentată: Parcul eolian obține primul său brevet de invenție

13 octombrie 2021
Eolian
energynomics

Biroul Statelor Unite pentru Brevete și Mărci a acordat companiei Ovidiu Development brevetul de invenție pentru o soluție tehnică care permite îmbunătățirea performanței turbinelor eoliene.

“Suntem mândri de acest rezultat care rezumă rodul muncii asidue, dar și nivelul ridicat de know how pe care îl cultivăm în cadrul organizației. Cred că încurajarea angajaților de a-și descoperi întregul potențial precum și crearea condițiilor propice pentru inovare sunt metodele care ne vor asigura certificări similare și pe viitor”, a declarat Ondrej Safar, CEO CEZ România.

Certificarea este cu atât mai valoroasă cu cât metoda CEZ permite îmbunătățirea performanței turbinelor eoliene prin captarea fluxului de vânt maxim posibil și prevede 25% mai puține erori de măsurare decât celelalte metode de măsurare folosite în prezent în sectorul eolian național și internațional.

Rezultate obținute de CEZ prin aplicarea metodei dezvoltate la nivelul celui mai are parc eolian de pe uscat din Europa:

  • CEZ a finalizat până în prezent gradul de dezaliniere la 100% din turbinele sale.
  • Din cele 240 de turbine din parcul eolian CEZ, un număr de 126 de turbine au fost corectate, aplicându-se tehnica de măsurare marca CEZ.
  • Raportat la producția totală netă de energie electrică, obținută de CEZ în anul 2020, respectiv 1 281 GWh, compania ar fi produs cu aproximativ 12.8 GWh (echivalentul energiei electrice necesară alimentării a 3500 locuințe din România timp de un an) mai puțină energie electrică, dacă se ia în considerare o pierdere de 1% la nivelul celor 240 de turbine ale parcului eolian, pierdere evitată ca urmare a aplicării tehnicii de măsurare marca CEZ.
  • Aplicarea metodei CEZ reduce pierderile de energie cauzate de dezalinierea față de vânt a turbinelor eoliene, în medie cu până la 4 %, dacă luăm în considerare o dezaliniere de ±12° față de vânt.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *