Acasă » Regenerabile » Biomasă » Industria mare ar putea plăti 5 lei pe MW de energie regenerabilă consumat

Industria mare ar putea plăti 5 lei pe MW de energie regenerabilă consumat

3 aprilie 2014
Biomasă
energynomics

Guvernul condus Victor Ponta vrea ca la momentul în care Comisia Europeană dă publicității regulamentul său pentru schema de ajutor parțial oferit marilor consumatori în ceea ce privește prețurile la energie, România să aplice rapid pentru obținerea acordurilor de exceptare din partea instituțiilor europene.

„Vreau să îl rog pe domnul ministru Constantin Niţă ca pe 8 aprilie, când se publică regulamentul Comisiei Europene privind sprijinul pentru marii consumatori, să aibă grijă ca ţara noastră să încerce să aplice, în continuare, printre primii din Europa, la toate schemele prin care să îi sprijinim pe cei care creează locuri de muncă şi plătesc taxe către buget.”, a subliniat premierul.

Comisia Europeană a propus în primă fază ca schema de sprijin pentru industria energo-intensivă și care prezintă un mare risc de mutare a unităților de producție din Europa, să se ridice la scutirea a 85% din costurile aferente susținerii energiei verzi, beneficiara unor subvenții sub diverse forme de acordare, scutire oferită până în 2017.

Ținând cont de impactul în factură de 35 lei/MWh pe care l-a stabilit ANRE pentru certificatele verzi în acest an, o scutire de 85% înseamnă că impactul certificatului verde în factura unui mare consumator ar fi puțin peste 5lei/MWh.

Cotidianul Bursa relatează că, potrivit guvernului, amânarea tranzacţionării unei părţi din certificatele verzi şi „îngheţarea” cotei obligatorii au condus la o scădere cu 3% a impactului preţurilor pe energie”.

Pentru moment, încă nu există un acord între Comisia Europeană și Germania, statul cel mai industrializat al UE și principalul exportator de produse industriale din Europa, în ceea ce privește regulile de sprijin pentru consumatorii mari de energie, spune ministrul german al Economiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *