Acasă » Petrol și Gaze » Industria chimică va valorifica energia verde în exces a Germaniei

Industria chimică va valorifica energia verde în exces a Germaniei

19 ianuarie 2018
Petrol și Gaze
energynomics

Evonik a devenit cel mai recent producător de produse chimice din Germania care încearcă să transforme surplusul de energie din surse regenerabile în blocuri de construcții chimice care ar necesita, în mod normal, petrol, valorificând fluxurile neregulate de energie eoliană și solară ale țării.

Producătorul de folii transparente acrilice, chimicale din cauciuc și aditivi pentru hrana animalelor va lucra cu gigantul Siemens pentru a trece prin electroliză dioxidul de carbon și apa pentru a le transforma în hidrogen și monoxid de carbon, folosind energia electrică generată de energia verde, potrivit Reuters.

Evonik va deschide un bioreactor pentru a fermenta gazele, transformându-le în alcool industrial de tip butanol și hexanol, pentru o posibilă utilizare în materiale plastice și suplimente alimentare.

Grupul german al industriei chimice, VCI, a declarat într-un raport din septembrie că așa-numita tehnologie power-to-X – transformarea energiei verzi în combustibili sau substanțe chimice – ar putea deveni „de importanță majoră” în stabilizarea rețelei și înlocuirea petrolului ca materie primă.

Printre companiile aflate în proiecte de dezvoltare similare cu cele ale Evonik se numără BASF și Clariant din Elveția, care își valorifică astfel poziția lor de producători majori de catalizatori de proces, care accelerează procesul de transfer în reactoarele petrochimice.

Ca și Evonik, aceste firme se bazează pe electroliză pentru a produce hidrogen. Cu ajutorul catalizatorilor, acest lucru poate fi combinat cu dioxidul de carbon din gazele de ardere pentru a produce combustibili sintetici sau materii prime.

După câțiva ani de tranziția energetică a Germaniei de la energia fosilă și nucleară către cea verde, aproape jumătate din capacitatea de putere instalată a națiunii provine acum din surse regenerabile, în special solar și vânt. Dar incapacitatea de a stoca surplusul de energie electrică rămâne un dezavantaj major.

În consecință, centralele sale cu gaze naturale trebuie să fie supra sau sub-productive, pentru a se adapta la furnizarea volatilă a energiei regenerabile, care beneficiază de acces prioritar la rețeaua electrică.

Gospodăriile și companiile plătesc peste 20 de miliarde de euro pe an în costuri suplimentare pentru facturile lor de utilități pentru a susține sistemul, și deși unele parcuri eoliene sunt deconectate în timpul furtunilor, operatorii beneficiază de plată garantată.

Directorul executiv al BASF, Kurt Bock, și-a exprimat totuși precauția față de tehnologia power-to-X.

„Există încă unele probleme descurajante în ceea ce privește costurile și tehnologia”, a spus el, adăugând că e nevoie de mai mult sprijin guvernamental pentru ca acestă tehnologie să devină un curent principal..

Totuși, utilitățile energetice precum Uniper și chiar producătorul de automobile Audi încearcă să se numere printre primii utilizatori, lucrând cu programe – pilot care transformă energia regenerabilă în metan, ce poate fi alimentat în orice conductă de transport al gazelor naturale.

Instalația pilot inițiată de Evonik și Siemens este programată să intre în funcțiune în Marl, Germania până în 2021.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *