Acasă » Petrol și Gaze » Gigi Dragomir, demis în decembrie de premierul Tudose, revine la conducerea ANRM

Gigi Dragomir, demis în decembrie de premierul Tudose, revine la conducerea ANRM

19 ianuarie 2018
Dezvoltare profesională
energynomics

Gigi Dragomir, demis la finalul anului trecut din funcția de președinte al Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM) de către premierul Mihai Tudose, a fost repus în funcție printr-o decizie a premierului interimar Mihai Fifor, publicată joi în Monitorul Oficial.

Premierul Mihai Tudose a schimbat conducerea Agenției pe 30 decembrie 2017, semnând demiterea lui Gigi Dragomir, fost inspector în cadrul Administrației Județene a Finanțelor Publice Ilfov. El fusese numit în luna octombrie, când l-a înlocuit pe Iulian Offenberg. Acesta preluase poziția de la Aurel Gheorghe, care l-a înlocuit pe Gheorghe Duțu la șefia ANRM, pe 17 ianuarie 2017.

Atribuțiile de conducere a ANRM au fost exercitate, temporar, de secretarul general adjunct al Guvernului, Marius Carabulea, care a fost, pentru mai puțin de o lună, al cincilea președinte al ANRM într-un interval de 12 luni.

Agenția Națională pentru Resurse Minerale se află în subordinea Secretariatului General al Guvernului.

Cu doar câteva zeci de angajați alocați sectorului de hidrocarburi, Agenția monitorizează 55 de acorduri de concesiune pentru Explorare-Dezvoltare-Exploatare și 452 de zăcăminte, cu peste 20 de titulari de acorduri.

Producția de țiței și gaze a României a scăzut constant din 2004 în 2016, de la 5,5, la 3,9 milioane tone de țiței, respectiv de la 13, la 11,9 miliarde de metri cubi de gaze naturale.

În ultimii 10 ani, România a avut 8 președinți ai ANRM și numai trei runde de licitație pentru concesionarea unor perimetre în vederea desfășurării activităților de prospectare, explorare și exploatare a hidrocarburilor. Ultima rundă de licitații pentru concesionare de perimetre petroliere, Runda a X-a, a avut loc în 2010, când ANRM a acordat licențe de exploatare pentru 20 de perimetre, din cele 30 propuse. 28 de perimetre ar urma să fie incluse în Runda XI, anunțată și amânată de ani buni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *