Acasă » Electricitate » IEA: Politicile ecologice nu sunt de vină pentru creșterea prețului energiei

IEA: Politicile ecologice nu sunt de vină pentru creșterea prețului energiei

29 septembrie 2021
Consumatori
Energynomics

Politicile privind energia curată nu sunt de vină pentru creșterile recente ale prețurilor gazelor și electricității, iar prețurile în creștere nu ar trebui să deterioreze tranziția verde a Europei, a declarat directorul executiv al Agenției Internaționale a Energiei, Fatih Birol.

Prețurile gazelor și electricității din Europa au crescut în ultimele luni, deoarece problemele privind aprovizionarea cu gaz au fost amplificate de creșterea cererii în economiile care își revin în urma crizei generate de COVID-19, potrivit Euractiv și Reuters.

Prețurile în creștere au determinat guvernele, inclusiv Spania, să avertizeze că facturile mari ale energiei ar putea eroda sprijinul public pentru politicile ambițioase ale Europei în materie de schimbări climatice, dacă alegătorii dau vina pe aceste măsuri.

Vorbind la o reuniune a comisiilor pentru energie și mediu ale Parlamentului European, Birol a încercat să descalifice ideea conform căreia politicile climatice sunt în spatele creșterii prețurilor.

„Este inexact și nedrept să explicăm aceste prețuri ridicate la energie ca urmare a politicilor de tranziție a energiei curate. Acest lucru este greșit”, a spus el.

Birol a spus că guvernele nu ar trebui să piardă din vedere obiectivul de a limita încălzirea globală la 1,5 grade și de a evita cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice.

El a declarat că prețurile au crescut din cauza unor factori, inclusiv nivelurilor scăzute de stocare a gazului și întreruperilor neplanificate ale instalațiilor de producție.

„Unii furnizori majori sunt reticenți să trimită gaze suplimentar în aceste zile dificile în Europa și în alte regiuni, chiar dacă, în opinia mea, ar fi fost o oportunitate în a sublinia că sunt furnizori de încredere”, a adăugat el, fără a numi vreun producător.

 

Autor: Energynomics

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *