Acasă » Regenerabile » IEA: Capacitățile regenerabile instalate în 2023 au crescut cu 50% comparativ cu anul precedent

IEA: Capacitățile regenerabile instalate în 2023 au crescut cu 50% comparativ cu anul precedent

13 ianuarie 2024
Regenerabile
energynomics

Capacitățile de producție a energiei regenerabile instalate în 2023 au crescut cu 50% comparativ cu 2022, a anunțat joi Agenția Internațională a Energiei (IEA), care se aşteaptă la un ritm de creştere inedit în următorii ani, chiar dacă va fi insuficient comparativ cu încălzirea globală, transmite AFP.

Aproape 510 gigawați de noi capacități de producție a energiei regenerabile au fost instalate anul trecut, în creştere față de 340 de gigawați în 2022, a informat IEA în raportul său „Renouvelables 2023” publicat joi. Trei sferturi din noile instalații au fost în domeniul energiei fotovoltaice.

Potrivit IEA, China a fost principalul motor al acestei creşteri, în condițiile în care capacitățile fotovoltaice instalate anul trecut în China au fost similare cu cele instalate în întreaga lume în 2022. În plus, capacitățile eoliene instalate în China au înregistrat o creştere de 66% în 2023 comparativ cu 2022, conform Agerpres.

„Creşterea capacităților de producție a energiei regenerabile în Europa, SUA şi Brazilia au atins de asemenea nivele inedite”, susține raportul IEA.

„În conformitate cu politicile şi condițiile de pe piață actuale, capacitățile regenerabile globale urmează să se multiplice de 2,5 ori până în 2030. Totuşi nu este suficient pentru atingerea obiectivului COP28 privind triplarea regenerabilelor, dar ne apropiem iar guvernele au instrumentele necesare pentru a acoperi diferența”, a concluzionat directorul IEA, Fatih Birol.

Potrivit lui Birol, instalațiile eoliene onshore şi cele fotovoltaice sunt mai ieftine în prezent decât noile centrale pe combustibili fosili în majoritatea țărilor. „Cea mai importantă provocare pentru comunitatea internațională este extinderea rapidă a finanțării şi desfăşurării de regenerabile în majoritatea economiilor emergente. Succesul în atingerea obiectivului triplării capacităților regenerabile va depinde de aceasta”, a adăugat Fatih Birol.

Agenția Internațională a Energiei este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agenția a fost înființată ca răspuns la primul şoc petrolier din 1973 – 1974, pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *