Acasă » Electricitate » Honeywell: Gazele fluorurate cu potențial scăzut de încălzire globală sunt esențiale pentru RePowerEU

Honeywell: Gazele fluorurate cu potențial scăzut de încălzire globală sunt esențiale pentru RePowerEU

19 iulie 2023
Electricitate
energynomics

Gigantul industrial Honeywell îndeamnă la prudență în revizuirea finală a regulamentului european privind gazele fluorurate (gaze-F). Documentul urmează să fie aprobat în următoarele săptămâni și va deveni obligatoriu imediat la nivelul statelor membre ale Uniunii Europene. Honeywell consideră că renunțarea la utilizarea hidrofluoroolefinelor (HFO) cu emisii scăzute în pompele de căldură, aparatele de aer condiționat și alte bunuri utilizate pe scară largă în casele și companiile europene va avea ca o consecință neintenționată creșterea costurilor și un impact nefavorabil de mediu, în contradicție cu obiectivele proclamate de noul regulament european.

 

Produsele chimice industriale alternative sunt preferate în detrimentul soluțiilor cu gaze fluorurate dovedite, care sunt sigure, eficiente din punct de vedere energetic și cu potențial scăzut de încălzire globală (GWP – Global Warming Potential), constată Honeywell. În susținerea acestei poziții, comunicatul de presă al companiei afirmă că “HFO contribuie la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și la îmbunătățirea eficienței energetice fără a sacrifica performanța produsului final”. Compania precizează că doar utilizarea tehnologiei Honeywell Solstice a contribuit la evitarea eliberării potențiale în atmosferă a echivalentului a peste 326 de milioane de tone de dioxid de carbon, echivalentul emisiilor de carbon de la aproape 70 de milioane de vehicule de pasageri pe benzină pe an. Este prezentată, cu titlu de exemplu, o instalație realizată recent la o fabrică de bere din Marea Britanie, unde analiza eficienței energetice a arătat că o soluție pe bază de HFO a depășit o opțiune alternativă industrială (amoniac) cu 25% în ceea ce privește eficiența energetică. Unitatea de răcire Imperium folosește agentul frigorific R-1234ze cu GWP foarte scăzut, hidrofluoroolefină (HFO). R-1234ze este puțin inflamabil și necoroziv în comparație cu amoniacul, care este toxic și, dacă se scurge, poate prezenta riscuri grave pentru sănătatea umană și pentru operațiunile care implică alimente și băuturi. În plus, sistemele de răcire pe bază de HFO sunt mai eficiente din punct de vedere al costurilor, datorită designului standard, producției și componentelor care permit o întreținere de rutină. Amoniacul necesită conducte scumpe din oțel inoxidabil pentru a rezista proprietăților sale corozive, întreținere suplimentară și dispozitive speciale montate pentru a monitoriza siguranța sistemului. Mai multe informații AICI. Astfel, HFO oferă, de asemenea, o siguranță mai bună în comparație cu amoniacul toxic și propanul inflamabil, susține Honeywell.

 

Care sunt alternativele

Apelul Honeywell vine în urma propunerilor de eliminare treptată sau de interzicere a utilizării tuturor gazelor fluorurate, chiar și a celor cu potențial scăzut de încălzire globală și eficiente din punct de vedere energetic, cum ar fi hidrofluoroolefinele HFO, și care sunt utilizate de la pompele de căldură și unitățile de aer condiționat, până la spumele folosite în construcția și renovarea clădirilor. Reprezentanții companiei avetizează cu privire la excesele de reglementare care ar putea avea efecte contrare celor dorite – Propunerile politice radicale pun în pericol obiectivele climatice, Lucian Boldea, președinte al Honeywell Performance Materials and Technologies.

În negocierile privind noul regulament privind gazele fluorurate, toate cele trei instituții implicate – Comisia Europeană, Consiliul European și Parlamentul European – par să fi căzut de acord cu ideea introducerii unor programe de certificare pentru alternative relevante la gazele fluorurate cu efect de seră, inclusiv pentru “agenții frigorifici naturali”. Aceștia sunt substanțe nesintetice și care apar în mod natural, spre deosebire de agenții frigorifici sintetici, care sunt compuși creați de chimiști în laborator – CO2, amoniac și hidrocarburi precum propanul și isobutanul. Dincolo de origine și de eficiența în utilizare, o diferența majoră între acești refrigeranți ține de impactul potențial asupra încălzirii globale (Global Warming Potential – GWP). Studiile arată că CO2 are un impact GWP de 1, iar amoniacul, propanul și isobutanul au un impact încă și mai mic de atât. Spre deosebire, doi dintre cei mai populari agenți frigorifici sintetici la nivel global sunt R410A și R32 cu un GWP de 2.100, respectiv 771, calculat pe o perioadă de 100 de ani. Mai multe informații AICI.

De aceea, susținătorii “agenților frigorifici naturali” promovează aceste soluții, invocând protecția mediului și reducerea încălzirii globale.

 

Rolul HFO în REPowerEU

Pentru a atinge aceleași obiective – protecția mediului și reducerea încălzirii globale, Honeywell îndeamnă la precauție în reglementare.

Pompele de căldură reprezintă o parte importantă a planului REPowerEU al Uniunii Europene, care prevede instalarea a 60 de milioane de pompe de căldură în statele membre până în 2030. HFO sunt un produs sigur, dovedit și eficient din punct de vedere energetic, care este vital pentru implementarea a zeci de milioane de pompe de căldură în Europa. În plus, HFO-urile sunt utilizate în domenii importante pentru societate, dincolo de zona pompelor de căldură. De la încălzirea și răcirea clădirilor, la inhalatoare cu doză măsurată și multe altele, HFO-urile oferă opțiuni sigure și dovedite.

Dacă ar trebui să se pună în aplicare interdicții efective pentru toate gazele fluorurate, această interdicție ar adăuga presiuni majore asupra costurilor pentru consumatorii și companiile din întreaga Europă și ar pune în pericol atingerea obiectivelor europene privind clima. Fără opțiuni precum HFO, Uniunea Europeană pur și simplu nu va putea atinge obiectivele ambițioase de acțiune climatică și de independență energetică, stabilite în propunerile Comisiei privind Green Deal, în pachetul legislativ „Fit for 55” și în planul REPowerEU, alături de obiectivele sale climatice.

“Tehnologia pompelor de căldură va ajuta gospodăriile și întreprinderile să obțină reduceri dramatice ale consumului de energie”, subliniază Julien Soulet, vicepreședinte și director general, Produse cu Fluor, Europa, Orientul Mijlociu și Africa, Honeywell Advanced Materials. “Aceasta va reduce emisiile și va diminua costul încălzirii și răcirii locuințelor și a spațiilor comerciale, de la fabrici, la magazine și hoteluri. Avem nevoie de toate soluțiile disponibile pentru a îndeplini obiectivele ambițioase ale Europei în materie de climă, iar acest lucru include HFO. […] Ar fi un rezultat periculos dacă, în căutarea unui aer mai curat, a unei mai mari eficiențe energetice și a unei calități mai bune a vieții pentru toți cei care locuiesc sau vizitează Europa, am împiedica tocmai aceste obiective, prin eliminarea de pe piață a unei tehnologii inovatoare, dezvoltate pentru a contribui la atingerea lor.”

HFO este folosit ca agent de răcire pentru vehicule, aplicații de climatizare comercială și rezidențială, pompe de căldură, agenți de suflare pentru izolație, propulsoare pentru aerosoli, solvenți pentru soluții de curățare și sunt în curs de evaluare pentru utilizarea în inhalatoarele cu doză măsurată. În spume, HFO-urile prezintă performanțe termice superioare, rezistență și rigiditate remarcabile și proprietăți de rezistență la apă de lungă durată. Toți acești factori sunt importanți pentru întreținerea și renovarea clădirilor, iar alternativele lor nu oferă același nivel de performanță.

Interzicerea utilizării HFO în refrigerare ar putea adăuga 10-30 de miliarde de euro în costuri de electricitate numai în sectorul european al supermarketurilor, din cauza eficienței energetice mai scăzute a alternativelor, care necesită ca sistemele să lucreze mai mult, consumând astfel mai multă energie. De asemenea, ar putea avea consecința neintenționată de a adăuga până la 24 de milioane de tone de echivalent CO2 (tCO2e) în emisiile din mediul înconjurător – echivalentul a aproape 4,7 milioane de mașini pe benzină conduse timp de un an, a calculat Honeywell.

 

De ce acum

Discuțiile în format trilateral între Comisia Europeană, Consiliul European și Parlamentul European se apropie de final. În următoarele săptămâni este așteptată forma finală a Regulamentului, care va deveni imediat obligatoriu pentru statele membre și va deveni bază de reglementare suplimentară pentru acestea. Unele state, precum Germania, pregătesc deja măsuri în aceeași direcție. Republica Moldova va reduce gradual, începând cu 1 ianuarie 2024, importul și utilizarea gazelor fluorurate cu efect de seră și le va înlocui cu agenți de răcire naturali.

Comisia Europeană, Consiliul European și Parlamentul European sunt de acord cu sprijinirea utilizării în principal a “agenților frigorifici naturali” și cu includerea între gazele fluorurate și a hidrofluoroolefinelor, deși acceptă cu acestea au un impact asupra încălzirii globale (GWP) cu mult mai mic.

Sunt încă în negociere măsurile pentru reducerea treptată a utilizării de gaze fluorurate, iar Parlamentul susține chiar eliminarea completă a acestora până în 2050.

O negociere dură este cea cu privire la pompele de căldură. Comisia a propus o interdicție care să intre în vigoare la 1 ianuarie 2025, privind echipamentele de climatizare și pompele de căldură de tip plug-in room și alte echipamente autonome de climatizare și pompe de căldură care conțin gaze fluorurate cu efect de seră cu GWP de 150 sau mai mare. Consiliul a venit cu o propunere mai nuanțată, iar Parlamentul militează pentru eliminarea completă a gazelor fluorurate cu efect de seră începând cu 1 ianuarie 2026, susținând că există alternative mature la această tehnologie.

Impactul Regulamentului va fi enorm, ținând cont de anvergura domeniilor care urmează a fi afectate, precum și de termenele relativ scurte de implementare. În plus, Regulamentul are în vedere nu doar utilizarea, întreținerea și scoaterea din uz a echipamentelor, ci și importurile și exporturile de produse și echipamente care implică gaze fluorurate, cu un impact comercial și economic considerabile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *