Acasă » Electricitate » Burduja: Ministerul Energiei nu are bani pentru decontările datorate furnizorilor de energie

Burduja: Ministerul Energiei nu are bani pentru decontările datorate furnizorilor de energie

18 iulie 2023
Electricitate
energynomics

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) are aprobate cereri de la furnizori pentru decontări în sumă de două miliarde lei, însă Ministerul Energiei nu are bani şi ar avea nevoie de un act normativ pentru a putea trage bani din taxa de solidaritate, a declarat, marți, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

„M-am întâlnit cu asociațiile de profil, cred că de cinci, şase ori în 3 săptămâni şi jumătate, 4 săptămâni. Deci m-am văzut constant cu ei, cât şi cu marii furnizori din sistemul energetic românesc. Am recepționat acest mesaj (că sunt întârzieri cu efectuarea deconturilor). Sigur că Ministerul Energiei este de partea lor, pentru că noi ne dorim un sistem energetic sănătos, în care aceste companii să aibă fluxul financiar pentru a susține zona de prețuri plafonate şi, sigur, compensările, pentru că ei practic le plătesc înainte consumatorului final. În acest moment, noi avem solicitări aprobate de ANRE în valoare de 2 miliarde de lei, pe care Ministerul Energiei le-ar putea plăti mâine, dacă ar avea aceste surse bugetare în buget. Nu le avem şi încercăm împreună cu Ministerul de Finanțe şi cu Ministerul Muncii să găsim soluția corectă pentru a putea plăti aceste sume de bani”, a explicat ministrul Energiei, potrivit Agerpres.

El a subliniat că probabil sumele vor fi decontate din taxa de solidaritate aplicată profiturilor excepționale pe care companiile din energie le-au înregistrat, însă acest lucru nu se poate face fără o intervenție legislativă.

„Asta înseamnă promovarea unui act normativ, probabil o ordonanță de urgență, împreună cu Ministerul Finanțelor şi Ministerul Muncii, prin care să putem trage aceşti bani din acest fond”, a punctat Sebastian Burduja.

În ceea ce priveşte plafonarea prețurilor la energie, ministrul a precizat că mesajul Comisiei Europene a fost ca aceste măsuri să fie „mai bine țintite”, sprijinul statului să meargă către acei consumatori cu adevărat vulnerabili şi că autoritățile vor analiza dacă este necesară o revizuire a schemei.

„România şi-a asumat o schemă importantă, cu un efort bugetar important, şi aici domnul ministru Boloş (ministrul Finanțelor, Marcel Boloş, n.r) are un cuvânt de spus, pentru că în fiecare lună bugetul statului trebuie să susțină aceste plafonări, compensări. Discutăm, din datele pe care le am de la ANRE, de peste 4,5 milioane de gospodării care au plătit lunar pentru energia electrică cam 35-40 lei. Este o sumă, dar totuşi rezonabilă în contextul inflației, în contextul a tot ceea ce s-a întâmplat în ultima perioadă. Şi atunci, împreună cu ANRE, în primul rând, pentru că dânşii reglementează piața şi gândesc aceste scheme, şi cu celelalte autorități vom sta la masă şi vom vedea dacă o revizuire a schemei este necesară. Oricum, legislația prevede că ea trimestrial trebuie evaluată şi vedem în ce modalitate o putem continua. De la nivel european, mesajul pe care l-am primit este că până în martie 2024 putem continua cu această schemă”, a mai spus Sebastian Burduja.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *