Acasă » Electricitate » Hidrogenul ar trebui produs nu în Europa, ci acolo unde este suficientă energie regenerabilă

Hidrogenul ar trebui produs nu în Europa, ci acolo unde este suficientă energie regenerabilă

5 mai 2023
Electricitate
energynomics

Este o greșeală să produci hidrogenul folosind energie regenerabilă în Europa, deoarece continentul nu dispune de suficientă capacitate de putere, consideră Dimitar Enchev, co-fondator și CEO CWP Global pentru Europa. Hidrogenul ar trebui mai degrabă produs în locuri în care nu există altă modalitate de utilizare a energiei electrice, a spus el la conferința „Abordare regională Sofia”, organizată de Energynomics.

„Evident că lumea trebuie să se electrifice. Acesta este principalul mod de a reduce amprenta de carbon. În prezent, lumea acoperă cu electricitate aproximativ 19% din consumul de energie primară, iar până în 2050 se estimează că aceasta va ajunge la 85%. Oricum, aproximativ 20% va trebui să provină încă din molecule. Viziunea noastră cu privire la hidrogenul verde este să producem acele molecule în locuri în care nu vei putea niciodată să folosești electricitatea în alt mod. Deci nu suntem adepții ideii că Europa ar trebui să producă hidrogen”, a explicat Enchev. „Personal cred că acest lucru ar trebui să fie ilegal”, a adăugat el pe jumătate în glumă, „pentru că avem nevoie de toți electronii verzi pentru a-i injecta în rețeaua energetică”.

Deoarece Europa are atât de lipsită de energie verde curată, utilizarea acesteia pentru a produce hidrogen și pentru a electriza întreaga industrie și transportul nu va face decât să sporească problema poluării. Producția de hidrogen este mai potrivită în locuri precum deșertul Australiei de Vest, Africa de Nord, Namibia sau Patagonia, unde există deja proiecte de mare anvergură pentru generarea de energie verde care poate fi folosită pentru a produce hidrogen.

„Este o nebunie să încerci să faci cantități mari de hidrogen sub formă de gaz aici în condițiile în care oricum nu ai suficientă electricitate verde. (…) Amploarea provocării este enormă și eu personal nu cred că vom fi ajunge să eliminăm complet carbonul până în 2050”, a adăugat el.

Deoarece hidrogenul este greu de transportat, este posibil ca în viitor să apară centre industriale verzi în locuri îndepărtate, care dispun de mari volume de electricitate verde și care vor fi cele mai competitive amplasamente pentru a produce numeroase tipuri de produse din energie curată și hidrogen.

Conferința „Abordare regională Sofia” a fost organizată de Energynomics cu sprijinul partenerilor noștri: Eaton Electric, Finder, Kawasaki Gas Turbine Europe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *