Acasă » Electricitate » Greenpeace: Șanse mici în ceea ce privește împrumutul oferit Complexului Energetic Oltenia

Greenpeace: Șanse mici în ceea ce privește împrumutul oferit Complexului Energetic Oltenia

31 martie 2021
Cogenerare
Energynomics

Investigația Comisiei Europene referitoare la planul de restructurare CEO, propus de Guvernul României, a ajuns în faza de consultare publică, iar șansele ca acesta să fie aprobat în actuala formă sunt nule, susține Greenpeace.

Dacă nu găsește până la 30 aprilie soluții pentru plata certificatelor de emisii, compania riscă penalități care vor duce nota finală de plată la aproape 1 miliard de euro, susține organizația de mediu, care mai afirmă că ”oficialii români vehiculează deja variante ‘creative’ pentru a evita această situație, cu consecințe pe măsură”.

”În lipsa unui verdict din partea Comisiei Europene, situația Complexului Energetic Oltenia este critică. România riscă penalități uriașe pentru că nu a prezentat un plan de restructurare și decarbonare bun. O analiză a Greenpeace România a descoperit că planul, în valoare totală de peste 1,3 miliarde de euro, duce la creșterea emisiilor totale de CO2 ale companiei cu 28% în 2030 față de 2020 și contravine principiilor de acordare a fondurilor europene”, susține organizația de mediu.

„Investigația aprofundată se află, până pe 19 aprilie, în fază de consultări; toate părțile interesate sunt invitate să își prezinte observațiile referitoare la planul CEO de restructurare și decarbonare. Analiza tuturor comentariilor primite, pregătirea unei decizii draft, consultările de specialitate din interiorul forului european sunt etape care nu pot fi parcurse într-un timp scurt. Prin urmare, chiar și în scenariul improbabil în care planul propus de România ar fi acceptat în totalitate, șansele ca statul român să primească o decizie din partea Comisiei în timp util sunt aproape nule.

”Dar lucrurile sunt mai complicate de atât. În documentul prin care a deschis investigația, Comisia Europeană a comunicat deja că ‘autoritățile române nu au prezentat un plan de restructurare solid, de natură să asigure viabilitatea pe termen lung a companiei la sfârșitul planului (2025) […]’. Cu alte cuvinte, toate aceste întârzieri se datorează factorilor de decizie naționali – în principal Ministerul Energiei – care susțin un plan de restructurare și decarbonare eronat”, spun oficialii organizației.

„Restructurările dezastruoase din anii ‘90 și din ultimii ani au pus Valea Jiului pe butuci. Autoritățile române au tratat și tratează cu superficialitate problemele cu un impact social și economic uriaș. Nu ne permitem ca scenariul catastrofal din Valea Jiului să fie replicat și pentru Gorj și Complexul Energetic Oltenia.

”Comisia Europeană nu poate fi dusă cu vorba, iar semnalul venit din partea vicepreședintelui executiv, Frans Timmermans, a fost clar: cărbunele nu are viitor! Autoritățile trebuie să își concentreze eforturile pe dezvoltarea regiunilor miniere afectate, pe locuri de muncă sigure, pe energie curată.

”Semnalăm de câteva luni de zile că planul CEO are deficiențe majore. Nu e un plan real de decarbonare, nu ajută compania pe termen lung și nici oamenii din Gorj. Ministerul Energiei trebuie să facă publică cât mai repede o strategie pentru a elimina cărbunele din mixul energetic”, a spus Vlad Cătună, campaigner la Greenpeace România.

Autor: Energynomics

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *