Acasă » Petrol și Gaze » AEI: Prețul gazelor a atins valori uriașe pentru luna martie

AEI: Prețul gazelor a atins valori uriașe pentru luna martie

31 martie 2021
Petrol și Gaze
Energynomics

Prețul gazelor pe piața Spot BRM a atins valori uriașe pentru luna martie, ajungând până la 132,73 lei/MWh, în timp ce lipsa ofertelor de gaze pe piață a creat panică în rândul furnizorilor, care se zbat să achiziționeze gaze pentru portofoliul propriu de clienți, conform Asociației Energia Inteligentă.

Aceeași panică a determinat achiziționarea gazelor cu livrare în lunile de vară la un preț de 86,5 lei/MWh, conform AEI.

Totodată, prețul gazelor tranzacționate pe BRM pentru semstrul II 2021 este de 90,89 lei/MWh (față de 52,89 lei/MWh în anul 2020) și de 95,1 lei/MWh pentru trimestrul IV 2021 (față de 62,66 lei/MWh în anul 2020).

”Iarna lungă a determinat extragerea masivă a gazelor din depozitele de înmagazinare, care, coroborată cu lipsa gazelor disponibile ca să fie înmagazinate, dar mai ales cu lipsa ofertei de gaze naturale, va aduce prețuri ridicate la gaze în iarna 2021/2022.

”În urmă cu 6 luni atrăgeam atenția asupra impactului asupra prețului gazelor urmare a aplicării GRP (Gas Release Program), un program prin care ANRE a intervenit în modificarea prețului de achiziție a gazelor pe piața engros. Acum 2 luni afirmam că GRP va face mai mult rău decât OUG 114, impusă de Guvern în anul 2019. Aplicarea GRP pe piața gazelor naturale din România, prin impunerea unui mecanism de stabilire a prețului de pornire a licitațiilor pentru gazele din producția internă achiziționate de furnizori a generat în mod artificial diferențe semnificative de preț între piețele limitrofe. Diferențe considerabile de preț, de aproximativ 10 – 15 lei/ MWh între prețurile practicate la nivel internațional – raportarea la bursa CEGH Viena – și cele de pe plan local, au determinat furnizorii să se orienteze către exportul gazelor românești sau către operațiuni de swap”, spun oficialii AEI.

Aceștia mai susțin că prețul gazelor naturale pentru populație ar putea să crească cu până la 13% începând cu 1 iulie 2021.

Autor: Energynomics

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *